În Olanda a intrat recent în vigoare o lege care dă dreptul angajaților să muncească de acasă, atât timp cât domeniul și tipul de activitate permit acest lucru. Verzii germani pledează pentru o lege similară în Germania.

Munca de acasă le-ar da posibilitatea angajaților să-și organizeze singuri volumul de muncă, ”fără a fi pe fugă tot timpul”, a declarat Michael Kellner, coordonatorul politic al Verzilor, potrivit Spiegel online.

Propunerea Verzilor este inspirată de vecinii olandezi, unde de la 1 iulie a intrat în vigoare o lege care reglementează condițiile în care angajații pot solicita să muncească de acasă.

Conform propunerii, angajatorilor trebuie să li se permită să intervină în cazurile în care din motive întemeiate activitatea nu se poate desfășura de acasă.

În Germania are loc de mai multe luni o dezbatere privind modul de organizare al timpului de lucru.

Comitetul social al CDU a propus în vară legiferarea muncii la domiciliu, dar a întâmpinat rezistență chiar în interiorul partidului. Confederația patronatelor germane (BDA) a solicitat, într-un document de poziție, eliminarea din lege a zilei de muncă de 8 ore, optând doar pentru un număr de ore de lucru pe săptămână.

Chiar și fără oficializarea acestui drept, circa 12% dintre angajații germani lucrează în prezent de acasă. Ei pot face însă acest lucru doar dacă angajatorii le dau voie.

Situația e diferită în cazul persoanelor cu dizabilități, după ce Tribunalul Muncii din Hanovra a decis că angajatorii au obligația de a-i sprijini pe angajații cu dizabilități, permițându-le să-și desfășoare activitatea de acasă.

Un studiu recent al Asociației federale pentru tehnologia informației, telecomunicații și new media, citat de Handelsblatt, arată că prezența fizică la locul de muncă ține din ce în ce mai mult de domeniul trecutului. În special absolvenții de facultate cu înaltă calificare acordă o importanță mare flexibilității și găsirii unui echilibru între muncă și viața de familie.

30% dintre angajații olandezi nu se duc la birou

În Olanda, numărul celor care lucrează de acasă era de 30% la 1 iulie, dată la care a intrat în vigoare legea care dă dreptul angajaților să lucreze de acasă, angajatorii având nevoie de motive serioase pentru a le refuza acest drept.

Legea permite angajaților să solicite să muncească de acasă la 6 luni de la angajare.

Totodată, ei pot decide singuri perioada de lucru, în cazul în care timpul de activitate prestat permite acest lucru.

Legea a fost adoptată de Parlament în pofida opoziției angajatorilor, care au motivat că există deja un număr destul de mare de olandezi care lucrează de acasă. Unii și-au exprimat temerea că oamenii vor munci mai puțin dacă nu vor mai veni zi de zi la birou.

Temeri demontate de Nick van der Meulen de la Rotterdam School of Management care susține că a observat că ”oamenii sunt la fel de productivi dacă lucrează de acasă și uneori muncesc chiar mai mult, pentru a-și demonstra productivitatea”.

Michael van Basten Batenburg, avocat specializat în dreptul muncii, a declarat pentru postul de radio BNR că olandezii care lucrează de acasă nu prea își cunosc drepturile. Astfel, angajaților care folosesc computer, laptop etc. angajatorii trebuie să le ofere perdele pentru ca aceștia să se protejeze de soare.

De asemenea, angajatorul este responsabil dacă un angajat se împiedică și sparge ceva sau se rănește în timpul programului de lucru.

Chiar dacă nu există un cadru legal, work-at-home este un fenomen tot mai răspândit în întreaga lume, în special în țări precum Marea Britanie, SUA, Canada sau Australia.

Argumente au și cei care nu sunt de acord cu acest model, și cei care-l încurajează:

Pro:

  • reduce aglomerația în orele de vârf
  • stimulează creșterea economică
  • ridică moralul angajaților
  • permite păstrarea personalului calificat
  • un mai bun echilibru între muncă și timp liber

Contra:

  • interacțiunea cu ceilalți colegi are de suferit
  • cele mai bune decizii se iau la cafea
  • poate apărea lipsa motivației
  • viteza de reacție e uneori mai mică
  • scade calitatea muncii