Acțiunile BMW au scăzut joi cu aproximativ 9% după ce o revistă auto a relatat că unul dintre modelele diesel ale constructorului german a emis în timpul unui test pe șosea de 11 ori mai multe noxe decât limitele admise de legislația europeană.

Căderea abruptă de pe bursa de la Frankfurt subliniază nervozitatea investitorilor după ce autoritățile de mediu din Statele Unite au acuzat săptămâna trecută Volkswagen că a utilizat un produs software pentru a trișa la testele de emisii, scrie Wall Street Journal.

Revista germană Autobild scrie că SUV-ul diesel X3xDrive 20d a emis, într-un test pe șosea, de 11 ori mai mulți oxizi de azot decât limita maximă admisă în condiții de test de autoritățile europene. Potrivit Autobild, testul a fost realizat de Consiliul Internațional pentru Transporturi Nepoluante, același grup care a publicat informații care au condus la investigarea de către autoritățile americane a emisiilor motoarelor Volkswagen.

BMW a reacționat imediat, susținând că pe modelele sale nu sunt instalate sisteme care influențează emisiile în timpul testelor.

Ministrul german al transporturilor a spus joi că autoritățile vor investiga și autovehiculele altor producători auto pentru corectitudinea testelor de emisii, după ce Volkswagen a recunoscut că a manipulat și testele din Europa pentru mașinile cu motorizare diesel. Alexander Dobrindt a spus că nu se cunoaște exact câte autovehicule sunt afectate, precizând că este vorba de motorizările diesel de 1,6 și 2 litri.

Scandalul declanșat după anunțul autorităților americane de săptămâna trecută a afectat puternic mediul de afaceri și cel politic din Germania, iar criza din cadrul Volkswagen amenință să devină cea mai puternică amenințare asupra evoluției economiei germane, comentează Reuters, notând că și alți producători auto germani, precum BMW și Daimler, ar putea suferi. 

Daimler a anunțat, la rândul său, că nu a utilizat sisteme de manipulare a emisiilor pentru motoarele diesel și că respectă regulile privind emisia de oxizi de azot în întreaga lume.