Activitatea economică a încetinit vizibil în primul trimestru, în contextul debutului epidemiei de COVID-19, evoluție arătată de datele privind produsul intern brut, publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Produsul intern brut a crescut în primul trimestru cu 2,4% față de perioada similară de anul trecut, cel mai redus ritm de creștere din 2014 încoace, potrivit datelor semnal anunțate vineri de INS.

Practic, economia românească a redus semnificativ viteza în primele trei luni ale anului, dat fiind că în ultimul trimestru din 2019, creșterea anuală a PIB era de 4,3%.

Totuși, PIB s-a menținut pe o ușoară creștere și raportat la trimestrul anterior, dar și la acest capitol s-a consemnat o decelerare. Astfel, în primul trimestru din 2020, PIB a fost cu 0,3% mai mare decât în ultimul trimestru al lui 2019, în date ajustate sezonier (în trimestrul anterior, rata trimestrială de creștere fusese de 1,2%).

Specialiștii estimează că abia în trimestrul al doilea se va atinge cel mai amplu nivel al contracției, dar datele din primele trei luni arată că încă din martie economia a frânat considerabil.

Pe de o parte, pandemia de coronavirus a dus la scăderea producției din industrie cu 3,4% (serii brute) și respectiv 12,4% (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate), arată datele INS. Dacă comparăm scăderea din martie 2020 cu cea din martie 2019, scăderea este de 12,7% (serie brută) și de 14,5% (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate). Una peste alta, pe întreg primul trimestru, contracția producției a fost de circa 6% față de primele 3 luni din anul trecut, subliniază HotNews.

Pe de altă parte, consumul populației, probabil alimentat de panică, a rămas pe un trend ascendent. Vânzările din comerțul cu amănuntul - un indicator al dinamicii consumului privat - au crescut în luna martie față de februarie cu 5%, iar în primele 3 luni din 2020 cu 9,4% (față de primul trimestru din 2019), potrivit primelor date oficiale transmise miercuri de Institutul Național de Statistică.