Economia și-a revenit în trimestrul al treilea, după scăderea puternică din primăvară provocată de pandemie, dar este încă la un nivel mai redus decât anul trecut.

Comparativ cu trimestrul al doilea, produsul intern brut a fost mai mare cu 5,6% în termeni reali în al treilea trimestru, potrivit estimărilor „semnal” publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Totuși, față de aceeași perioadă din 2019, produsul intern brut a înregistrat în al treilea trimestru o scădere cu 6%, atât pe seria brută cât și pe seria ajustată sezonier.

Economia a scăzut cu 5,1% pe ansamblul primelor nouă luni față de intervalul similar din 2019. În date ajustate sezonier, scăderea PIB a fost de 4,6% în ianuarie-septembrie.

INS avertizează totuși că estimările „semnal” precum și cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență și a stării de alertă. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază și revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

„Am spus din primul moment că economia își revine din trimestrul III și acum datele confirmă. România este țara care evita recesiunea tehnică în 2020 așa cum am promis”, a scris pe Facebook ministrul finanțelor, Florin Cîțu, după publicarea datelor INS.

Economia va scădea în anul 2020 față de anul anterior, dar ministrul a spus în trecut că România va evita recesiunea tehnică - adică scăderea economiei în două trimestre consecutive.