În prima jumătate a anului, produsul intern brut a fost mai mare cu 5,8% față de aceeași perioadă din 2016.

PIB a crescut cu 5,9% (5,7% în date ajustate sezonier) în al doilea trimestru față de aceeași perioadă de anul trecut, arată Institutul Național de Statistică. Creșterea a accelerat astfel, după un avans de 5,7% în primul trimestru, potrivit datelor preliminare anunțate de biroul de statistică.

Comparativ cu primul trimestru, economia a urcat cu 1,6% în al doilea trimestru. În perioada anterioară, creșterea trimestrială a fost de 1,8%.

Ca urmare, PIB aferent primului semestru a crescut cu 5,8% (5,7% în termeni ajustați sezonier) față de primele șase luni ale lui 2016.

Creșterea din prima parte a anului este sensibil peste estimări, în condițiile în care autoritățile au previzionat un avans de 5,2% pentru întreg anul, iar analiștii nu văd o evoluție de peste 5%.

Consumul a fost, probabil, motorul creșterii din al doilea trimestru, la fel ca și în primele trei luni din 2017, pe fondul stimulilor fiscali și salariali oferiți de guvern. INS va oferi pe 5 septembrie date detaliate despre evoluția componentelor PIB.