Creșterea produsului intern brut în primul trimestru de 5,7% s-a bazat pe consumul populației și creșterea stocurilor, arată datele statistice publicate miercuri. În schimb, contribuția exporturilor și a investițiilor au fost negative.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB; variației stocurilor, cu o contribuție de +1,1%, consecință a creșterii importante a stocurilor din economie”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică.

„O contribuție negativă la creșterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% și exportul net (-0,1%), consecință a creșterii ușor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii (+0,09 puncte procentuale)”, se precizează în documentul citat. 

Cu alte cuvinte, creșterea economică puternică din primul trimestru s-a datorat aproape exclusiv sumelor mai mari de bani alocate de populație pentru bunuri de consum, în timp ce companiile au produs mult pe stoc. De altfel, analiștii ING avertizează că în viitoarele trimestre aceste acumulări de stocuri ar putea un efect contrar asupra creșterii PIB.

În schimb, Investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2016, la 12,83 miliarde de lei, potrivit datelor anunțate tot miercuri de INS. 

La creșterea PIB, în trimestrul I 2017 față de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, menționează Agerpres, citând datele statistice. Contribuții pozitive mai importante au avut industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB și care a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 6,7%; comerțul și alte servicii (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%; informațiile și comunicațiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 15,3%; activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei luni ale acestui an a fost de 159,66 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 5,7% față de trimestrul I 2016.

Pe serie ajustată sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 199,89 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 1,7% față de trimestrul IV 2016 și cu 5,6% față de trimestrul I 2016.