Produsul intern brut a crescut spectaculos în primul trimestru al acestui an față de trimestrul anterior, deși valoarea sa este încă mai redusă decât în perioada similară din 2020.

Economia a crescut cu 2,8% față de trimestrul al patrulea din 2020, potrivit estimărilor semnal transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).

„Este cu mult peste așteptări. La prima vedere, după aceste date, am putea avea o creștere economică pe tot anul, de 7%, poate fi chiar mai mult”, a comentat Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal, scrie Ziarul Financiar.

Față de același trimestru din anul 2020, produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută și nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier, potrivit INS.

Pentru acest an, autoritățile estimează o creștere economică de circa 4,3%, după un declin de 3,9% în 2020.

„România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani”, a comentat premierul Florin Cîțu pe Facebook, după publicarea datelor INS. 

„Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă”, a menționat premierul, care a precizat că se așteaptă la o creștere economică peste așteptări și în următorii ani.