Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit considerabil estimările privind evoluția economică a României în acest an, pe fondul unei reveniri a exporturilor și a investițiilor preconizate.

Economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022, potrivit prognozei de primăvară, publicată miercuri de Comisia Europeană.

Anterior, în luna februarie, Comisia estima un avans de 3,8% în 2021 și de 4% anul viitor, după o scădere cu 3,9% a produsului intern brut în 2020.

Declinul economic provocat de pandemie a fost mai redus decât așteptările inițiale, ca urmare a menținerii investițiilor la un nivel ridicat în 2020, trend care este preconizat să continue și în acest an. În plus, consumul privat, principalul motor al economiei României, își revine pe măsură ce avansează campania de vaccinare, iar restricțiile vor fi ridicate, arată Comisia Europeană în prognoza de primăvară.

De asemenea, și exporturile sunt estimate să își revină în acest an, după contracția din 2020, pe fondul unui context favorabil în comerțul internațional. Pe de altă parte, creșterea consumului privat va duce și la majorarea importurilor, accentuând dezechilibrul balanței comerciale, estimează Comisia Europeană.

Și prețurile vor fi influențate de revenirea consumului, astfel că rata inflației va urca ușor în acest an, și pe fondul liberalizării prețurilor la energie și a urcării prețurilor petrolului.

Comisia estimează că un progres rapid al proiectelor finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea facilita o creștere și mai rapidă a economiei, dar întârzierile în implementarea PNRR pot cauza o încetinire economică în următoarea perioadă.

„Toate aceste semnale pozitive sunt extraordinar de îmbucurătoare, însă reiterez apelul la prudență. Trebuie să menținem ritmul record al investițiilor publice, concomitent cu controlul cheltuielilor bugetare pentru ca România să înregistreze o creștere economică sustenabilă”, a comentat ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, în legătură cu prognoza Comisiei.