Criza politică declanșată de demisia Guvernului în urma incendiului din clubul Colectiv nu va avea implicații negative asupra economiei românești dacă un nou Cabinet este format rapid, apreciază analiștii financiari.

De aceeași părere este și guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, care a susținut joi într-un briefing de presă că situația macroeconomică este stabilă și că efectele plecării guvernului Ponta asupra economiei depind de rapiditatea cu care se va forma un nou guvern și deciziile acestuia.

Mai toți comentatorii cred că, mai degrabă, va fi instalat un guvern interimar, care să conducă țara până la alegerile de anul viitor, probabilitatea alegerilor anticipate fiind destul de mică.

„Nu ne așteptăm ca demisia (lui Ponta) să provoace alegeri anticipate. Totuși, nu excludem posibilitatea unor noi măsuri de relaxare fiscală, având în vedere că partidul Primului Ministru (PSD) ar putea încerca să-și recâștige parte din popularitatea pierdută înaintea alegerilor programate pentru 2016”, comentează agenția de rating Standard & Poor's.

S&P, care a anunțat că nu vede un impact imediat al demisiei guvernului asupra ratingului României, spune că oricum se așteaptă ca deficitul bugetar să se deterioreze spre 2,7 la sută din produsul intern brut în 2016, de la 1,2 la sută din PIB în acest an.

Guvern provizoriu până la alegerile de anul viitor

Atât experții ING, cât și cei ai Raiffeisen, merg tot pe varianta formării unui guvern de tranziție până la alegerile de anul viitor și nu estimează că efectele negative ar putea fi de durată.

Opoziția și președintele Klaus Iohannis i-au cerut lui Victor Ponta demisia pe fondul acuzațiilor de corupție, deci schimbarea guvernului nu e chiar o surpriză totală pentru piețele financiare, comentează analiștii Raiffeisen, care așteaptă instalarea unui guvern tehnocrat

„Alegeri locale și parlamentare erau programate oricum pentru anul viitor, iar piața era deja sub impactul tulburărilor politice din ultimele luni”, se arată într-o analiză Raiffeisen.

Experții cred că volatilitatea va fi crescută în următoarele zile, până când un nou premier va fi desemnat, dar nu vor fi schimbări majore în percepția investitorilor străini.

„Piețele financiare locale vor fi susținute în continuare de atitudinea prudentă a băncii centrale”, notează Raiffeisen.

BNR nu schimbă politica

Conducerea BNR a menținut principalele instrumente de politică monetară neschimbate în ședința de joi, pe fondul incertitudinilor politice. Astfel, BNR a păstrat nivelul dobânzii de referință la 1,75 la sută, ca și rezervele minime obligatorii. De altfel, analiștii nu se așteptau la scăderea dobânzilor la lei sau a ratelor RMO chiar dinainte de căderea guvernului, în condițiile în care măsurile anunțate de Ponta pentru următoarele luni slăbesc strânsoarea fiscală a perioadei recente.

„Procesul de numire a unui nou guvern accentuează incertitudinile legate de mixul de politici macroeconomice, mai ales că bugetul pentru anul 2016 este încă neconfigurat”, a justificat Isărescu decizia băncii centrale, menționând și incertitudinile de pe plan extern, precum evoluția principalelor economii emergente (vezi China) și conduitele marilor bănci centrale.