Producția industrială din România a înregistrat scăderi de peste 16%, în primele șase luni ale anului față de aceeași perioadă din 2019, pe fondul blocajului economic cauzat de pandemia de coronavirus.

În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2020, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 16,4%, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-18,2%), industria extractivă (-11,1%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,8%), a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).

În serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a fost mai mică cu 16,7% față de primul semestru din 2019, cu scăderi în toate cele trei sectoare.

Doar în iunie, producția industrială a scăzut cu 11,3% (14,3% în date ajustate) față de luna corespunzătoare din anul precedent. 

Totuși, un semn al revenirii este faptul că, în iunie, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 19%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a fost mai mare față de mai 2020 cu 16,2%.

„Informațiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 și al măsurilor luate de autorități ca urmare a decretării stării de urgență pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 și a stării de alertă începând cu 17 mai 2020”, notează INS.

Efectele pandemiei asupra sectorului industrial din România se vâd și în dinamica noilor comenzi pentru industria prelucrătoare, care au scăzut cu 14,1% în primul semestru comparativ cu perioada similară de anul trecut.

Și la capitolul comenzi se observă o recuperare în luna iunie. Deși comenzile noi pentru industria manufacturieră au fost mai mici cu 10,3% față de iunie 2019, ele au fost mai mari cu 21% față de luna precedentă, semnalând astfel o revenire față de mai.