Prețul petrolului a urcat puternic joi, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar cotația țițeiului Brent a depășit pentru prima dată după 2014 pragul de 100 de dolari pe baril.

Barilul de țiței Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacționa la 102,06 dolari, în creștere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu prețul de miercuri seara, transmite Agerpres.

În paralel, cotațiile futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel din august 2014.

De la începutul acestui an și până în prezent prețul unui baril de petrol a crescut cu peste 20 de dolari pe fondul temerilor că SUA și Europa vor impune sancțiuni pentru companiile rusești din sectorul energetic, ceea ce va perturba livrările. Rusia este al doilea mare producător mondial de petrol, iar livrările sale se îndreaptă în principal spre rafinăriile din Europa și de asemenea este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, căreia îi asigură aproximativ 35% din necesar.

*******************

Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forțele rusești au atacat ținte din Ucraina, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un megawatt-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotațiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro/MWh.

*******************

Rubla s-a depreciat cu 10%

Rubla rusă s-a depreciat cu 10% joi dimineață, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat începerea acțiunii militare în Ucraina.

Bursele din Moscova și Sankt Petersburg și-au suspendat pe termen nelimitat tranzacționarea pe platformele lor, scrie Profit.ro, citând Moscow Times.

Banca centrală a Rusiei a anunțat joi că a început „intervențiile” pe piețele valutare pentru a „stabiliza situația” după căderea rublei. Aceste măsuri sunt destinate de asemenea „furnizării de lichidități suplimentare în sectorul bancar rus”, amenințate de sancțiunile occidentale.

Bursa de la Moscova și-a reluat tranzacțiile și a înregistrat cel mai mare declin din istoria sa în prima parte a sesiunii de tranzacționare. Acțiunile tranzacționate la Moscova au scăzut inițial cu circa 45%, dar au recuperat ulterior din pierderi.

********************

Bursele externe sunt în scădere

Piețele de acțiuni sunt pe roșu joi dimineață, în timp ce cotația aurului - un activ considerat sigur și căutat în perioade de volatilitate - a urcat ușor.

Indicii care estimează evoluția acțiunilor estimau o scădere cu peste 2% a burselor din Europa și America la deschidere, care vine după o depreciere a acțiunilor și în ședința de miercuri.

********************

Bursa din București pierde 4%

Acțiunile tranzacționate la București au deschis în scădere semnificativă, principalii indici fiind pe minus cu circa 3,7% în primele minute ale ședinței de tranzacționare, care s-a deschis la ora 10:00.

Ulterior, scăderile s-au accentuat, astfel că indicele BET consemna un minus de 4,8% la 10:07.