Bomba plasată marți într-un punct central al turismului din Istanbul amenință o industrie care aduce aproape 5 la sută din produsul intern brut al Turciei.

Atentatul sinucigaș din centrul Istanbulului nu a țintit doar turiști inocenți, ci a lovit o industrie de 32 de miliarde de dolari care era deja împovărată de conflictul din vecinătate, scrie Bloomberg.

Rușii și germanii aduc cele mai multe venituri din turism în Turcia, a șasea cea mai cautată destinație de vacanță la nivel mondial. Însă rușii nu mai vin în stațiunile de pe malul Mediteranei din cauza disputelor politice, pe marginea conflictului din Siria. Iar acum Germania a fost cea mai afectată națiune de bomba de lângă Moscheea Albastră, având în vedere numărul celor morți în atentatul de marți

„Industria turismului va suferi pierderi încă și mai mari în 2016, dat fiind că Germania trimite cel mai mare număr de turiști din Turcia”, spune Naz Masraff, director pentru Europa la Eurasia Group, o firmă de consultanță în domeniul riscului politic. „Deteriorarea securității și impactul asupra turismului vor atârna greu asupra încredereii economice”. 

De altfel, chiar și turiștii români au reacționat imediat după atentatul de marți, potrivit agenției de turism Paravion. „Istanbulul este una dintre cele mai accesate destinații de către turiștii români, vorbim de ordinul miilor, care îl vizitează anual. În momentul de față analizăm baza de date cu toți românii care sunt deja acolo sau urmează să plece către Instabul în următoarele săptămâni, pentru a fi 100% pregătiți operațional. Am început, deja, să primim telefoane pentru a se întoarce repede în țară și depunem toate eforturile pentru a găsi varianta optimă și cea mai convenabilă”, a declarat Remus Vișan, managing director Paravion și vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

O lovitură bine-calculată

Turcia intenționează să crească importanța turismului în revenirea economică de după o perioadă mai slabă, marcată de colapsul piețelor emergente și o criză politică internă care a dus la două runde de alegeri în doar șase luni. Totuși, anul trecut pare să fi fost primul din aproape un deceniu în care numărul de turiști nu a crescut. 

După ce Turcia a doborât un bombardier rus implicat în conflictul din Siria, Rusia a impus sancțiuni economice, care includ o interdicție aplicată asupra vânzărilor de vacanțe în Turcia, în timp ce cele două state au suspendat regimul de călătorie fără vize.

 

Turcia a primit peste 41 de milioane de turiști în 2014. Mai bine de 5 milioane au venit din Germania, iar aproape 4,5 milioane au fost ruși.

Sectorul turistic era deja afectat de o serie de atacuri atribuite organizației teroriste Statul Islamic, dintre care cel din Ankara în octombrie a făcut peste 100 de victime. Dar dacă aceste atacuri ținteau în principal kurzi, una din principalele forțe care se opun ISIS, bomba din centrul istoric al Istanbulului a vizat în mod clar turiștii străini.

Istanbulul găzduiește anual mai mulți vizitatori decât New York, potrivit ediției din 2015 a Mastercard Global Destination Cities Index. „A fost o țintă bine-calculată, cu scopul de a sabota industria de turism a Turciei”, a declarat Oytun Orhan, analist al Centrului pentru Studii Strategice în Orientul Mijlociu din Ankara. 

Turismul aduce direct 4,7 la sută din produsul intern brut al Turciei, potrivit World Travel and Tourism Council, dar contribuția totală este estimată la circa 12 la sută din PIB. Aproape 600.000 de oameni lucrează în acest sector, care aduce mai mult de 30 de miliarde de dolari. Planul guvernului de a crește veniturile din turism la peste 35 miliarde de dolari anul viitor se lovește însă de riscurile geopolitice.