Măsurile fiscal-bugetare anunțate marți seară de ministrul de finanțe au avut un efect dezastruos pentru acțiunile românești listate la București. Principalii indici bursieri au închis miercuri mai jos cu circa 11% față de nivelul de marți.

În bani, pierderea înseamnă peste trei miliarde de euro. Capitalizarea (valoarea de piață ) a companiilor listate pe piața principală a scăzut cu peste 14,8 miliarde lei, la 145,8 miliarde lei, într-o singură zi, ștergând toate câștigurile din acest an.

Titlurile principalelor companii vizate de taxele anunțate de Eugen Teodorovici - companii energetice și bănci - au înregistrat scăderi puternice încă de la debutul ședinței de tranzacționare de miercuri, iar declinul s-a accentuat cu trecerea orelor.

Astfel, acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu aproape 20%, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale au pierdut 16,6%. Teodorovici a anunțat o „taxă de lăcomie” pe activele bancare, dacă dobânzile practicate de acestea depășesc un anumit nivel.

Printre măsurile anunțate de ministru se numără și plafonarea prețului maximal de vânzare a gazelor naturale, iar principalii producători de gaze din România - OMV Petrom și Romgaz (care cumulează peste 90% dintre producția locală) - au consemnat scăderi pe bursă de 13% și, respectiv, 9%.

Însă, Guvernul intenționează să introducă și o taxă de 3% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor care activează în domeniul energetic, astfel că și alte firme listate - Transgaz, Electrica, Transelectrica - au înregistrat scăderi puternice, de 9-10%.

BET, principalul indice al bursei (care urmărește evoluția celor mai tranzacționate 15 acțiuni), a scăzut cu 11,2%, una dintre cele mai mari scăderi din istoria pieței de la București.

Analiștii spun că piața de capital a pierdut într-o singură zi tot ceea ce s-a acumulat în 2018, aceasta fiind cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern.

O scădere mai mare a fost înregistrată doar în ianuarie 2009, în plină criză financiară, mai precis pe 7 ianuarie 2009, când BET a pierdut 12,3%.

Și alte acțiuni au fost afectate de planurile Guvernului, deoarece acestea vizează și fondurile de pensii private - principalii investitori pe termen lung în acțiunile listate. Proiectul de ordonanță prezentat marți de Eugen Teodorovici prevede diminuarea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private, dar majorează cerințele de capital pentru administratori și dă dreptul beneficiarilor să retragă contribuțiile deja aflate în fonduri.

Bursa de Valori București a anunțat într-un comunicat că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern.

„Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă”, se arată într-un comunicat al pieței de capital.