Producătorul de energie ELCEN urmează să plătească marți 6 milioane de lei către Romgaz, contravaloarea gazelor necesare în această săptămână, pentru a amâna întreruperea furnizării. Datoria totală către producătorul de gaze este de 319 milioane lei.

Măsura a fost convenită într-o ședință de câteva ore care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, la care au participat reprezentanți ai Romgaz și ai ELCEN.

Dar această plată rezolvă problema doar până luni. ELCEN rămâne cu o datorie mare la Romgaz și la alți furnizori, chiar dacă are de recuperat peste 3 miliarde de lei de la RADET, furnizorul de apă caldă și cădură al bucureștenilor, care preia agentul termic de la ELCEN.

„Am reușit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans și plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficiență pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Și plătim gazele către Romgaz... Bucureștenii vor avea apă caldă", au declarat marți, pentru News.ro, reprezentanții Elcen.

Situația a fost generată de anunțul RADET că va intra în insolvență, care a forțat ELCEN să ceară, la rândul său, insolvența. La aflarea acestei vești, Romgaz a anunțat că va întrerupe livrările de gaze către producătorul de energie, chiar dacă atât ELCEN cât și producătorul de gaze au același acționar majoritar, Ministerul Energiei. RADET este, în schimb, deținută de Primăria București.

În următoarele zile, conducerea Primăriei și Ministerul, precum și companiile implicate, trebuie să găsească o soluție, altfel Romgaz va tăia gazele către ELCEN.