Emiratele Arabe Unite și Germania au semnat duminică, cu ocazia unei vizite a cancelarului german, Olaf Scholz, la Abu Dhabi, un acord care prevede furnizarea, în 2022 și 2023, de gaz lichefiat și motorină Berlinului, informează France 24.

Liderul german face, de o săptămână, un turneu în țările din Golf pentru a încheia parteneriate energetice în speranța de a înlocui aprovizionările rusești și a atenua criza energetică provocată de războiul din Ucraina.

Ministrul industriei din Emirate, Sultan al-Jaber, s-a felicitat pentru un "nu acord istoric" care "întărește parteneritaul energetic în plină expansiune între Emiratele Arabe Unite și Germania", cu ocazia semnării acordului, în prezența cancelarului Olaf Scholz, potrivit agenției de presă a Emiratelor Arabe Unite, Wam.

Dl Scholz, care s-a întâlnit cu președintele Emiratelor, Mohammed ben Zayed Al-Nahyane, prezent și el la semnarea acordului, a "salutat" înțelegerea privind "securitatea energetică", a adăugat Wam.

Președintele Emiratelor a declarat apoi pe Twitter că a stat de vorbă cu dl Scholz și "despre alte oportunități de cooperare în domenii precum securitatea energetică, reducerea emisiilor și acțiunea pentru climă".

Acordul semnat duminică prevede exportul unei încărcaturi de gaz lichefiat (GNL) spre Germania la sfârșitul lui 2022, apoi furnizarea de cantități suplimentare în 2023.

Agenția Wam vorbește despre o livrare directă realizată în septembrie și un acord pentru furnizarea a până la 250.000 de tone de motorină pe lună pentru 2023.

În virtutea acestui acord, Emiratele Arabe Unite vor furniza "o încărcătură de GNL care va fi livrată la sfârșitul lui 2022 și utilizată pentru darea în funcțiune a terminalului floltant de import de GNL al Germaniei la Brunsbuettel", un port de la Marea Nordului.

Societatea petrolieră publică din Emirate ADNOC a făcut prima livrare directă de motorină Germaniei în septembrie și "va furniza până la 250.000 de tone de motorină pe luna în 2023", potrivit aceleiași suse. 

Liderul german declarase anterior că țara sa este hotărâtă să nu mai depindă niciodată de un singur furnizor de energie.

"Să depinzi de un furnizor (unic) și să depinzi (și) de deciziile sale, nu ni se va mai întâmpla", a subliniat el.

"Cu investițiile pe care le realizăm în Germania și care se vor concretiza treptat anul viiotr, vom dispune de o infractructură de import de gaz care va face să nu mai depindem direct de un furnizor specific la celalalt capăt al conductei", a adăugat cancelarul german.

La Abu Dhabi, dl Scholz a vizitat și un parc de mangrove împreună cu ministrul pentru schimbări climatice din Emirate, dna Mariam al-Mehairi.

"Trebuie să facem în așa fel încât producția de gaz lichefiat în lume să fie suficient de avansată pentru ca cererea mare să poată fi satisfăcută, fără să trebuiască să recurgem la capacitățile de producție din Rusia, utilizate până acum", a declarat dl Scholz.

La rândul ei, dna al-Mehairi a declarat că discuțiile cu cancelarul german se vor referi, în afară de securitatea energetică, și la "acțiunea pentru climă și creștere economică (...), trei piloni care trebuie să meargă împreună".

Ea a reiterat necesitatea "unei tranziții juste" la nivel mondial de la energiile fosile la surse de energie curate.

Abu Dhabi și Riad critică ceea ce ei consideră modele de tranziție "nerealiste" care, după părerea lor, au contribuit la criza energetică actuală.

Sâmbătă, dl Scholz s-a întâlnit la Jeddah cu prințul moștenitor saudit și conducător de facto al regatului petrolier, Mohammed ben Salman. El a sosit duminică în Qatar, țară bogată în gaz, pentru discuții cu emirul șeic Tamim ben Hamad Al-Thani.

Călătoria sa în Qatar, ultima etapă a călătoriei în Golf, are loc a doua zi supă semnarea unui important contract de 1,5 miliarde pentru dezvoltarea celui mai mare zăcământ de gaz natural din lume.

Olaf Scholz a declarat că asemenea proiecte sunt "importante".

Sursa: RADOR