Grupul Enel și-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinței Capital Markets Day, relatează Agerpres.

"Activitățile din Europa se vor concentra pe Italia și Spania, în condițiile în care vom ieși din România", a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.

În America Latină, grupul intenționează să se retragă din Peru și Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener.

Enel a anunțat că vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-și reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezența sa în șase țări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilități prezentate marți.

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienții nu vor fi afectați, a afirmat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Piața de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează și companiile și clienții. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanțe de urgență. Când e criză și faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecții și sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecție a cadrului legal și de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie", a spus Chirițoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurența are o importanță redusă în această perioadă de criză.