Europa discută un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei. UE vrea să pună petrolul rusesc pe lista produselor ce nu pot fi importate în Uniune, dar unele state ar putea primi derogări.

Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un embargou asupra achiziționării de petrol rusesc, aflat în curs de pregătire, având în vedere cât de dependente sunt cele două țări de țițeiul furnizat de ruși, au declarat luni doi oficiali europeni citați de Reuters.

Se așteaptă ca marți Comisia să finalizeze lucrul la următorul și al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care ar include o interdicție de a cumpăra petrol rusesc, deoarece exporturile de petrol reprezintă o sursă majoră de venituri pentru Moscova, notează Agerpres.

Pe de altă parte, europenii au pe masă și problema gazelor naturale rusești, a căror livrare ar putea fi stopată de Rusia dacă nu vor fi plătite în ruble. 

Miniștrii energiei din statele membre UE se reunesc luni în ședință de criză pentru a veni cu un răspuns comun la solicitarea Moscovei.

Săptămâna trecută Rusia a întrerupt livrările de gaze spre Bulgaria și Polonia, după ce aceste state au refuzat să respecte solicitările Moscovei de a face plata în ruble. Cele două țări intenționau deja să înceteze să mai utilizeze gaze rusești de la finele acestui an și autoritățile susțin că pot face față întreruperii livrărilor de gaze rusești.

Dar întreruperea livrărilor spre Bulgaria și Polonia a dat naștere la îngrijorări că și alte state UE, inclusiv Germania, principala economie europeană, ar putea fi vizate, iar acțiunea Moscovei riscă să provoace crăpături în frontul unit al UE împotriva Rusiei, pe fondul divergențelor de opinie cu privire la modalitatea de răspuns.

Statele membre UE trebuie să clarifice urgent dacă firmele pot continua să cumpere gaze rusești fără a încălca sancțiunile impuse de UE Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia a prezentat un mecanism prin care cumpărătorii de gaze că trebuie să își deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank în care să depoziteze euro sau dolari, iar banca va converti sumele în ruble.

Executivul comunitar le-a spus statelor membre că respectarea cerințelor Moscovei ar însemna violarea sancțiunilor UE, dar în același timp le-a sugerat țărilor UE că ar putea face plăți care să respecte sancțiunile dacă declară plata finalizată odată ce a fost făcută în euro și înainte de conversia în ruble.

Plata în ruble poate ajuta economia Rusiei să facă față impactului sancțiunilor internaționale, în tip ce veniturile din exporturile de hidrocarburi ajută Moscova să finanțeze operațiunile din Ucraina.

Rusia este responsabilă pentru 40% din importurile de gaze și 26% din importurile de petrol ale UE, o dependență care explică de ce Germania și alte state au fost reticente până acum la ideea unei opriri bruște a importurilor de hidrocarburi din Rusia de teama pagubelor provocate economiei.

Uniunea Europeană înclină spre o interzicere a importurilor de petrol din Rusia la finele anului, susțin doi diplomați europeni consultați de Reuters, după discuțiile care au avut loc în ultimele zile între Comisia Europeană și statele membre UE.

Comisia Europeană, care se ocupă de coordonarea răspunsului UE, a avut în ultimele zile o serie de discuții cu mai multe grupuri de state membre UE și intenționează să își prezinte planurile cu privire la un nou pachet de sancțiuni la reuniunea de miercuri a ambasadorilor UE la Bruxelles.

Potrivit diplomaților, Germania pare dispusă să accepte un embargou asupra importurilor de petrol de la sfârșitul lui 2022, însă țări precum Austria, Ungaria, Italia și Slovacia, au în continuare unele rezerve. 

Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a declarat în repetate rânduri că nu va semna sancțiuni care implică energia. Slovacia este, de asemenea, una dintre țările UE cele mai dependente de combustibilii fosili ruși.

Pentru a menține unit blocul celor 27 de națiuni, Comisia ar putea oferi Slovaciei și Ungariei „o scutire sau o perioadă lungă de tranziție”, a declarat unul dintre oficiali.

Importurile de gaze nu sunt momentan pe lista discuțiilor vizând sancțiunile UE.