Estimări OCDE: taxele încetinesc creșterea globală și cresc inflația

Vești proaste și din partea OCDE, potrivit căruia creșterea globală va scădea „de la 3,2% în 2024, la 3,1% în 2025 și 3,0% în 2026, cu bariere comerciale mai mari în mai multe economii G20 și o mai mare incertitudine geopolitică și politică”.
„La Stampa” (Italia) scrie că estimările PIB-ului italian pentru 2025 și 2026 au fost și ele reduse la 0,7% și, respectiv, 0,9%. Perspectiva pentru acest an este redusă cu 0,2 puncte și cea pentru 2026 cu 0,3 puncte, comparativ cu raportul din decembrie.
Italia este o țară exportatoare
„Italia este o țară foarte exportatoare. Dacă planeta va deveni mai protecționistă, este evident că Italia va avea de suferit”: a spus economistul-șef al OCDE, Alvaro Santos Pereira, la o conferință de presă de la Paris, explicând impactul pe care îl vor avea taxele președintelui american Donald Trump asupra economiei italiene și europene. „Până astăzi, taxele nu au avut un impact uriaș asupra Italiei”, a subliniat economistul-șef OCDE, precizând că datele de creștere cuprinse în Perspectiva economică interimară OCDE prezentată luni nu țin cont de ultimele anunțuri de la Washington. Alvaro Santos Pereira a ținut să sublinieze că, în acest moment, posibilitatea aplicării unor taxe a fost doar evocată de actuala administrație americană, fără a fi pusă însă în practică.
Coșul de cumpărături crește mai puțin decât se aștepta
Așa-numitul coș de cumpărături accelerează și el, dar mai puțin decât era de așteptat: ritmul tendinței de modificare a prețurilor la alimente, bunuri de uz casnic și de îngrijire personală crescând de la +1,7% în ianuarie la +2,0%. În estimările preliminare privind prețurile de consum pentru luna februarie, ISTAT prognozase în schimb o creștere de 2,2%. Cu toate acestea tendința de cumpărare la produsele de achiziție de înaltă frecvență, cum ar fi alimente, băuturi alcoolice și nealcoolice, tutun etc., este în scădere, de la +2,0% în ianuarie la +1,9% în februarie.
O creștere de 526 de euro pe an
„În Italia, prețurile de vânzare cu amănuntul au crescut cu 1,6% în luna februarie: o accelerare care, din punctul de vedere al cheltuielilor și luând în considerare totalitatea consumului unei familii, echivalează cu o creștere egală cu o medie de +526 euro pe an pentru familia tipică, +716 euro pentru o gospodărie cu doi copii”, afirmă Asociația de consumatori Codacons, comentând datele definitive publicate de ISTAT „În februarie, inflația își accentuează tendința ascendentă, iar tensiunile la energie afectează din nou indicele prețurilor naționale, mărfurile reglementate crescând cu +31,4% anual - explică Codacons - de asemenea, prețurile cu amănuntul ale produselor alimentare și băuturilor nealcoolice cresc și ele într-un ritm rapid, cu +2,4% anual. „Cifrele ISTAT certifică modul în care urgența energetică are efecte în cascadă asupra economiei naționale și asupra buzunarelor familiilor – comentează președintele Carlo Rienzi – motiv pentru care considerăm inadecvate măsurile introduse de guvern prin recentul decret de lege, deoarece nu intervin pentru combaterea cauzelor structurale, cresc tarifele la energie electrică și gaze și nu rezolvă problema prețurilor mari la energie pe termen lung”.
ISTAT subliniază că ușoara accelerare a inflației din luna februarie este afectată în principal de dinamica prețurilor la energie, care a revenit la pozitiv (+0,6% de la -0,7% în ianuarie) și, în special, de cea a componentei reglementate (+31,4% de la +27,5%). S-a înregistrat apoi o reducere marcată a scăderii prețurilor la bunurile energetice nereglementate (de la -3,0% la -1,9%) și o intensificare a ritmului de creștere a prețurilor la alimentele neprocesate (de la +2,2% la +2,9%) și la alimentele procesate (de la +1,7% la +1,9%). Pe de altă parte, se înregistrează o decelerare a prețurilor serviciilor aferente transportului (de la +2,5% la +1,9%), a serviciilor aferente comunicațiilor (de la +1,1% la +0,5%) și a serviciilor de agrement, a celor culturale și de îngrijire personală (de la +3,3% la +3,0%). .
Sursa: Rador Radio România
Comentarii