Italia a interzis ChatGPT. Ce urmează? AI vs. protecția datelor în Europa
Interzicerea recentă a ChatGPT în Italia și problemele apărute în materie de protecție a datelor din Germania în utilizarea chatbot-ului AI au stârnit dezbateri la nivel european divizând taberele.
- o analiză de EURACTIV Network, traducere și adaptare: EURACTIV.ro
ChatGPT este în prezent în atenția multora, mai ales după ce Italia a introdus o interdicție temporară a acestuia. Italia este prima țară din Uniunea Europeană care a luat această măsură, începând totodată investigații asupra furnizorului de software OpenAI cu privire la încălcarea Regulamentului UE privind protecția datelor (GDPR) și nerespectarea verificării obligatorii a vârstei utilizatorilor săi.
Se presupune că OpenAI a procesat date cu caracter personal fără a informa utilizatorii și persoanele fizice și este posibil să nu aibă o bază legală pentru colectarea extinsă de date utilizate pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială.
ChatGPT, un model de limbaj bazat pe inteligență artificială care poate înțelege și genera răspunsuri asemănătoare oamenilor pe baza a diferite intrebări, a fost lansat în noiembrie și de atunci a crescut rapid în popularitate.
„Problematică este viteza cu care noi, ca societate, ne confruntăm acum brusc cu această tehnologie”, a declarat pentru EURACTIV Sabrina Küspert, expertă în inteligență artificială și membră a think tank-ul german Stiftung Neue Verantwortung, adăugând că acest lucru lasa puțin timp pentru dezbateri.
„Pentru unii, ChatGPT și tehnologia pe care se bazează reprezintă o dezvoltare dăunătoare, pe când alții sunt entuziasmați de această evoluție. Adevărul este probabil undeva la mijloc”, a spus ea.
Solicitarea unei investigații cu privire la riscurile AI, și a unui cadrul de reglementare
Odată cu creșterea numărului de abonați, cresc și temerile cu privire la potențialul impact al ChatGPT asupra protecției datelor și a confidențialității.
În Germania, conferința pentru protecția datelor (Data Protection Conference) a început deja să investigheze dacă într-adevăr OpenAI încalcă regulile GDPR. În Franța, deputatul Eric Bothorel a depus, miercuri, o plângere la autoritatea de reglementare a protecției datelor din Franța, CNIL, aceasta alăturându-se altor câteva plângeri aflate în așteptare.
Cu toate acestea, miniștrii digitali ai ambelor țări s-au pronunțat împotriva interzicerii naționale a ChatGPT, favorizând, în schimb, o reglementare la nivelul UE. O astfel de reglementare, cunoscută sub numele de Actul Inteligenței Artificiale (AI Act), este în prezent în curs de dezvoltare, iar, în același timp, contestată de ChatGPT, deoarece inteligența artificială cu scop general nu a fost acoperită în propunerea inițială a Comisiei.
Küspert a subliniat importanța concluzionării unor cerințelor adecvate pentru reglementarea eficientă a tehnologiei în următoarele luni. CU toate acestea, aceasta a menționat că vede progrese în promovarea Actul Inteligenței Artificiale (AI Act), din moment ce descoperirea ChatGPT a oferit o perspectivă mai clară asupra impactului pe care inteligența artificială cu scop general (General Purpose AI) îl poate avea.
„Mai avem câțiva ani până la aplicarea Actului Inteligenței Artificiale (AI Act) și este esențial ca pană atunci să găsim o modalitate de a-i proteja pe consumatori”, a declarat pentru EURACTIV Frederico Oliveira da Silva, ofițer juridic principal la Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC).
El a spus că atât autoritățile UE, cât și naționale ar trebui să investigheze cât de curând riscurile provocate de ChatGPT și de modelele de limbaj similare, de mare amploare. Acesta a mai menționat că autoritățile publice vor avea nevoie de „un control public mai mare, iar totodată, ele vor trebuie să își reafirme controlul asupra acestor riscuri”.
Belgia, Austria, Croația și Finlanda nu au de gând să interzică software-ul. Nici Polonia, care nu a primit plângeri cu privire la colectarea datelor, însă, în același timp, rămâne în legătură cu Italia și Consiliul European pentru Protecția Datelor (European Data Protection Board, EDPB).
În Spania, Agenția pentru Protecția Datelor (Data Protection Agency, AEPD) a înaintat recent o petiție către EDPB, subliniind necesitatea evaluării impactului pe care ChatGPT îl poate avea asupra protecției datelor.
AEPD a anunțat, de asemenea, că „a inițiat din oficiu proceduri de investigație preliminară împotriva companiei americane pentru o posibilă încălcare a reglementărilor”, a declarat agenția într-un comunicat de joi, a informat El País.
Impact dublu asupra locurilor de muncă: atât înlocuire, cât și creare de noi locuri de muncă
Instrumentele AI precum ChatGPT ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă la nivel mondial, funcțiile administrative și juridice fiind printre cele mai afectate, a arătat un raport al Goldman Sachs, bazat pe o analiză a datelor privind rolurile ocupaționale din SUA și Europa.
Raportul afirmă că până la un sfert din locurile de muncă actuale ar putea fi înlocuite cu inteligență artificială generativă, deoarece aproximativ două treimi dintre acestea sunt deja expuse automatizării generate de inteligența artificială. Cu toate acestea, Forumul Economic Mondial estimează că inteligența artificială ar putea înlocui 85 de milioane de locuri de muncă până în 2025, generând în același timp 97 de milioane de noi locuri de muncă în big data, marketing digital, dezvoltarea afacerilor și securitatea informațiilor.
Potrivit lui Küspert, instituțiile europene ar trebui să dea dovadă de precauție în ceea ce privește inteligența artificială cu scop general pentru a evalua mai bine modul în care aceasta va avea impact asupra societății în următorii ani.
„Este esențial ca instituțiile să dezvolte aceste capacități, nu numai pentru a dezvolta reglementări precum Actului Inteligenței Artificiale (AI Act), ci și pentru a ne ajuta efectiv să soluționăm aceste probleme la nivel de societate”, a subliniat ea.
O sabie cu două tăișuri în sala de clasă
În domeniul educației, există preocupări cu privire la potențiala utilizare greșită a ChatGPT, cum ar fi cazul în care studenții ar putea folosi această tehnologie pentru a copia, prin crearea de teme și eseuri, sau chiar pentru a răspunde la întrebări simple pentru temele pentru acasă.
Unele școli și universități deja interzic software-ul, cum ar fi Sciences Po din Franța. Aceasta este una dintre primele instituții de învățământ superior din lume care a introdus o astfel de interdicție, care are ca excepție utilizarea software-ului în scop pedagogic și sub supravegherea unui profesor.
La nivel de ansamblu, Küspert vede ChatGPT ca pe o oportunitate pentru domeniul educației și cercetării.
„Vorba aceea: „ChatGPT este cel mai bun prieten al profesorului și al cercetătorului”, a spus ea, explicând că software-ul poate fi folosit în diferite moduri. Un exemplu ar putea fi cercetarea în cadrul literaturii. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să fie mai productivi prin facilitarea etapelor de lucru individuale.
„Este interesant să vedem care poate fi noul rol al profesorilor. Se pune accentul mai mult pe utilizarea ChatGPT și a altor chatboți drept instrumente care ne oferă acces la cunoștințele pe care acești chatboți le-au învățat”, a subliniat ea.
Sursa: EURACTIV.com
Comentarii