Cato Institute plaseaza economia noastra pe locul 103 din 123 / Deficitul comercial a crescut cu 50% in luna mai / Monopolul firmelor de cablu / Gazprom pierde licitatia Distrigaz

Romania taxeaza venitul din munca la niveluri prea mari fata de restul lumii, nu are o justitie independenta si nu ofera imaginea unui stat democratic. Acestea sint problemele care depuncteaza Romania si o situeaza pe locul 103 in lume din 123 de tari in clasamentul anual al libertatii economice, publicat recent de Fraser Institute din Canada si Institutul Cato din Statele Unite ale Americii. Clasamentul demonstreaza ca exista o relatie puternica intre libertatea economica si prosperitatea tarii, inclusiv nivelul de trai individual, spune analistul economic Matei Paun. Tarile ale caror economii sint considerate libere sint mai bogate si au tendinta de a evolua mai rapid. De exemplu, tarile din virful piramidei indicelui libertatii economice au un venit net anual pe cap de locuitor in jur de 26.000 de dolari, fata de 1.800 dolari, cit e salariul mediu anual in Romania, sustin analistii.

Criteriile folosite pentru a evalua tarile au fost marimea guvernului, baza legala si protectia drepturilor de proprietate, accesul la bani si stabilitatea monedelor nationale, libertatea schimburilor comerciale si interventia statului in economie.

Tarile bogate, pe primele locuri

Pe locul intii s-a plasat Hong Kong, notata cu 8,7 puncte din zece posibile, urmata de Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada, Irlanda si Luxemburg.
Din grupul celor zece tari est-europene admise in Uniune, Estonia se afla pe locul 11, Letonia pe 35, Cehia pe 41 si Lituania pe locul 44. Bulgaria, colega noastra de grupa pentru aderare la UE, se plaseaza pe locul 78, cu un scor de 6 puncte din zece posibile.
In clasamentul libertatii economice, Romania se afla la egalitate de puncte cu Ciad si Siria. Mai putin libere sint doar economiile unor tari ca Nigeria, Ucraina, Gabon, Togo, Rusia, Congo, Burundi sau Guineea Bissau.

Nota 2 la fiscalitate pe munca

Romania a primit nota 2 pentru taxele mari aplicate veniturilor mici. Sistemul juridic romanesc nu trece clasa la capitolul independenta justitiei fata de guvern si lipsa de interventie a executivului in treburile acestuia, cu o rusinoasa nota 2,3. Notind tot cu 2,3 impartialitatea justitiei, raportul Institutului Cato evalueaza si posibilitatea afacerilor private de a contesta legalitatea actiunilor si reglementarilor guvernului. "Esecul sistemului legal al unei tari de a asigura securitatea drepturilor de proprietate, punerea in aplicare a contractelor si a intelegerilor reciproce va afecta schimburile comerciale din piata", explica analistii de la Cato Institute. Ei spun ca daca persoanele sau firmele nu au incredere ca toate contractele vor fi aplicate si fructele eforturilor lor productive nu sint protejate, beneficiile pe care le-ar putea avea daca se angajeaza in activitatea de productie vor fi diminuate. O performanta slaba in domeniul legal va afecta apetitul pentru investitii. "De aceea este greu de crezut ca tari cu note foarte joase la acest capitol vor avea o crestere economica sustinuta", avertizeaza autorii raportului.
Romania a primit cea mai mica nota, 1,7 la capitolul birocratie, asa-numitele obstacole administrative ivite in calea afacerilor.

Sistemul bancar,  mai eficient

Avem si note mari, care nu ne-au ajutat insa prea mult in ansamblul analizei. Cresterea masei monetare, tinuta in friu de BNR sub privirea severa a Fondului Monetar International, a primit nota 9,3. Sistemul bancar mai primeste o nota mare, 8, la capitolul evitarea ratelor de dobinzi negative. Intr-adevar, bancile au dat dobinzi care au depasit nivelul inflatiei, socotind ca altfel populatia nu ar mai plasa banii in conturile lor.

Alte tari au dat dovada de curaj si vointa politica

"Concluziile raportului Institutului Cato nu sint surprinzatoare. Ele confirma ca avem o fiscalitate prea mare, ceea ce afecteaza deopotriva afacerile si nivelul de trai. Faptul ca sintem codasi intre tarile lumii confirma analizele economistilor romani, care au avertizat in repetate rinduri ca justitia nu e independenta, ca birocratia si coruptia au atins niveluri greu de suportat. Un asemenea clasament mai dezvaluie si faptul ca toate aceste probleme sint rezolvabile, daca ne uitam la evaluarile altor tari. Este nevoie doar de vointa politica. Multe alte tari au dat dovada de curaj si adevarata vointa politica pentru a-si reduce fiscalitatea sau pentru a stirpi coruptia", a spus Matei Paun. In ultima instanta, adauga Paun, in competitia cu restul lumii, pierdem investitii straine directe.
Pentru oamenii de afaceri straini, aceste evaluari conteaza imens in decizia de a investi intr-o tara si rareori este aleasa o economie codasa, mai spune analistul roman.

Sursa: Evenimentul Zilei


=================================================


Deficitul comercial a crescut cu 50% numai in luna mai

Diferenta dintre valoarea importurilor si a vanzarilor de marfuri si servicii romanesti pe pietele externe a crescut in luna mai, cu un ritm mai mare decat cel inregistrat de intrarile de valuta prin transferuri curente, surse constante de finantare a deficitului de cont curent, se arata intr-un comunicat al BNR.
In preturi FOB (free on board), care nu includ in valoarea importurilor costul asigurarii si al transportului, deficitul comercial s-a adancit in doar o luna cu peste 50%. In luna mai, bunurile si serviciile importate au devansat cu 545 milioane de euro vanzarile de produse romanesti pe pietele externe si serviciile pentru nerezidenti. Structura deficitului este practic nemodificata, principalul sold negativ fiind inregistrat la nivelul marfurilor, cu o diferenta de 1,56 miliarde euro pe primele cinci luni. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, au fost consemnate deteriorari atat la nivelul bunurilor, cat si al serviciilor.
Astfel, deficitul comercial a depasit cu 30% nivelul raportat in primele cinci luni din 2003. Cu exceptia transporturilor, celelalte servicii au o influenta negativa. Minusul din activitati de turism si calatorii s-a dublat in cea de-a cincea luna, cele 27 milioane de euro sold negativ in intervalul ianuarie-mai 2004, fiind cu 80% peste rezultatul din perioada similara a anului trecut. Concomitent, transferurile pastreaza un ritm accelerat de crestere, cu o majorare de 30% numai in mai. Totodata, intrarile nete de valuta, in principal de la muncitorii romani din strainatate, au depasit cu 34% fluxurile din perioada ianuarie-mai 2003.

Pe de alta parte, datele din primele patru luni arata o majorare cu 20% a investitiilor straine directe, ritm insuficient pentru a compensa iesirile de valuta corespunzatoare schimburilor comerciale. Cu toate acestea, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca nivelul deficitului de cont curent nu este ingrijorator, apreciind ca sursele de finantare sunt "sanatoase".

Sursa: Gardianul


==================================================


Contractele de cablu TV lovesc clientii sub centura

Contractele incheiate cu firmele de televiziune prin cablu sunt bogate in clauze abuzive, neclare ori absurde, care, ca un facut, ii dezavantajeaza numai pe abonati. O buna parte a romanilor sunt nemultumiti de serviciile societatilor de televiziune prin cablu.

O arata statisticile Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care a inregistrat in 2003, prin oficiile judetene, peste 500 de reclamatii impotriva companiilor din domeniu. O demonstreaza si numeroasele mesaje primite, telefonic, prin e-mail sau prin posta, la redactia Capital.

Si, ca in mai toate cazurile in care se exercita dictatura furnizorilor de produse si servicii, totul pare a porni de la banalul contract incheiat intre firma si client. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), aproape ca nu exista astfel de document care sa nu contina una sau mai multe clauze abuzive.

Campioni par a fi cei de la RCS, pe care, de altfel, Asociatia i-a si chemat in judecata, cerand eliminarea prevederilor care-i dezavantajeaza pe consumatori. "Numerosi bucuresteni au reclamat ca firma nu le-a oferit posibilitatea reala de a negocia clauzele contractuale, acestea fiind prestabilite in mod unilateral de catre RCS.

Specialistii nostri au constatat, pe langa nerespectarea drepturilor consumatorilor la incheierea contractelor, si inserarea unor clauze abuzive, care creeaza un dezechilibru semnificativ intre firma si clienti", explica Laura Pascu, PR manager al APC.

Printre cele 15 prevederi dezavantajoase identificate se numara trecerea in proprietatea RCS, partial sau in totalitate, a instalatiilor din interiorul locuintelor, chiar daca acestea au fost platite, in marea majoritate a cazurilor, de abonati, ori obligatia acestora de a asigura accesul angajatilor companiei in interiorul locuintei, fara nici o notificare.

Apoi, chiar daca nu beneficiaza de semnal, total sau pentru anumite canale, din cauza unor defectiuni, pretul abonamentelor nu se reduce proportional decat la cerere si doar in anumite cazuri. Cat despre deconectarea in perioada de scadenta, fara factura sau somatie, acesta este unul dintre cele mai raspandite obiceiuri in lumea firmelor de cablu.

Contactati de Capital, reprezentantii RCS au preferat sa nu abordeze subiectul. "Am dori sa nu comentam, deocamdata, litigiul deschis de APC", ne-a declarat Ionut Tarcea, marketing manager al companiei de cablu.

Nici contractul Astral nu este mult mai prietenos cu clientii, cred cei de la APC. Ei au identificat sapte nereguli in acest document, printre care calcularea penalitatilor inaintea termenului legal de 30 de zile de la data scadentei si neinformarea in scris a abonatilor cu privire la modificarea tarifelor, a continutului programelor ori a clauzelor contractuale.

In opinia Corneliei Gusa, PR manager al Astral, "contractul nu incalca in nici un fel Legea nr. 193/2000, privind clauzele abuzive". Ea spune ca "abonatii au luat cunostinta de modul in care se face comunicarea modificarilor in momentul semnarii contractului", compania putand utiliza, in afara afisarii la sediul propriu sau canalul TV propriu, si posta sau e-mail-ul.

In ceea ce priveste calculul penalitatilor, cei de la Astral cred ca termenul legal este o recomandare, si nu o obligatie. "Oricum, dupa data scadentei abonatul este decuplat si nu mai poate beneficia de serviciu.

Deci, care ar fi scopul socotirii penalitatilor dupa trecerea a inca 30 de zile?", intreaba Cornelia Gusa. Dar nu doar marile firme, care domina Capitala si o buna parte a oraselor de provincie, au probleme.

Vicepresedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Botosani, Radu Cajvaneanu, ne-a sesizat asupra clauzelor abuzive din contractul furnizorilor de cablu din localitate, UPC si Somax.

In actele respective pot fi gasite formulari ca "ma oblig sa pazesc si sa verific instalatia CATV din blocul in care locuiesc, iar in cazul unor eventuale distrugeri sa platesc contravaloarea lor" ori un misterios "abonament de intretinere", care este incasat fara a li se explica abonatilor despre ce este vorba.

Firma UPC a provocat si nemultumirea ploiesteanului Victor Dumitrescu: aceasta incaseaza lunar 220.000 de lei pentru pachetul de baza, in timp ce, in Timisoara, aceeasi companie a stabilit, pentru aceleasi servicii, un pret cu 50.000 de lei mai mic.

In acelasi timp, timisorenii au avut si ei motivele lor de insatisfactie: in urma cu doi ani, reducerea substantiala a numarului de programe transmise de UPC a starnit un scandal in care s-a implicat, pana la urma, si Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Din pacate, a fost vorba de un gest mai degraba singular.

Ileana Danalache, sefa Serviciului Comunicare si Relatii Publice al CNA, ne-a spus ca "probleme de genul protectiei drepturilor clientilor societatilor de televiziune prin cablu nu sunt de competenta Consiliului".

In aceste conditii, singurele abilitate sa rezolve astfel de situatii par a ramane ANPC (care nu reuseste, insa, decat sa dea, din cand in cand, amenzi, si asta in special pentru servicii de proasta calitate si doar rareori pentru chestiuni legate de contracte) si justitia.

Dar la care, din pacate, mai toti abonatii se feresc sa apeleze, din lipsa de bani, timp, curaj sau, pur si simplu, incredere.

CUM SA NE FERIM DE CONTRACTELE-CAPCANA
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor da cateva sfaturi care ne-ar putea ajuta sa ne aparam de abuzurile societatilor de cablu. Din pacate, in cele mai multe cazuri, alternativa la serviciile unei astfel de firme este vechea antena sau investitia intr-o antena parabolica.
- In cazul in care vi se impune prin contract sa suportati costurile reparatiilor retelei din locuinta, materialele care compun acest circuit trebuie sa devina proprietatea dumneavoastra.
- Termenul de remediere a defectiunilor trebuie sa fie cat mai scurt, iar daca se specifica faptul ca acesta poate fi prelungit, trebuie sa fie prevazuta si perioada.
- Abonamentul trebuie sa se reduca proportional cu zilele in care a fost depasit acest termen de remediere din vina furnizorului.
- Furnizorul trebuie sa asigure un dispecerat si sa efectueze revizii periodice ale retelei.
- In cazul in care valoarea abonamentului este in valuta, trebuie sa se specifice cursul in functie de care se calculeaza echivalentul in lei.
- Contractul trebuie sa prevada clar momentul achitarii abonamentului lunar, daca se percep penalizari de intarziere si care este cuantumul acestora.
- Debransarea se poate face numai in baza unei somatii. Acest lucru trebuie specificat in contract, precum si forma pe care o va imbraca aceasta somatie.
- In contract trebuie sa fie prevazuta taxa de rebransare, iar cuantumul acesteia trebuie sa fie, de regula, acelasi cu valoarea actualizata a taxei de instalare.
Razvan Amariei

Capital, citat de Revista Presei

============================================


Privatizarea Distrigaz va scumpi gazele cu inca 2%

Tarifele gazelor naturale livrate populatiei si firmelor vor creste, dupa privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, cu circa 2%, ca urmare a majorarii preturilor de distributie cu 10%, nivel convenit de autoritatea din domeniu cu potentialii investitori, a declarat, ieri, Dan Pantilie, presedintele ANRGN. Tarifele gazelor naturale vor creste treptat pana in 2007, cand vor ajunge la circa 180 dolari/1000 metri cubi, nivel similar cu cel din UE.

De la 1 ianuarie 2005, se va introduce o noua modalitate de plata a gazelor pentru populatie: abonament lunar cu valoare fixa si factura, a carei valoare va fi stabilita in functie de cantitatea consumata in fiecare gospodarie.

Sursa: Gardianul

==================================================


Gazprom a oferit cei mai putini bani pentru Distrigaz Sud
 
Concernul rus Gazprom a depus surprinzator cea mai slaba oferta financiara sub valoarea de 100 milioane dolari pentru achizitia directa a 30% din actiunile Distrigaz Sud, cea mai mare companie de distributie a gazului din Romania, au spus pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.

Gazprom era vazut de majoritatea analistilor si jucatorilor de pe piata drept principalul favorit in aceasta cursa.
Cea mai buna oferta pentru Distrigaz Sud a fost depusa de catre francezii de la Gaz de France, in conditiile in care compania germana Ruhrgas are sanse mari sa preia Distrigaz Nord, unde si italienii de la Enel au depus o oferta foarte buna, sustin surse implicate in procesul de privatizare.

Valoarea ofertelor depuse de catre investitori pentru achizitia a 30% din Distrigaz Sud este cuprinsa intre 100 si 150 milioane dolari. Oferta financiara are cea mai mare greutate, dat fiind ca are o pondere de 80% in punctajul maxim obtinut de un investitor.

Surse de pe piata afirma ca nu este exclus ca dupa vanzarea celor doua distributii de gaze din Romania, Gazprom sa ajunga la o intelegere cu unul sau chiar cu ambii castigatori ai licitatiilor de la distributiile de gaze pentru a intra in actionariatul celor doua distributii.

In plus, rusii incearca sa-si foloseasca atuul pe care-l au fata de ceilalti concurenti si in fata caruia Romania se simte vulnerabila: dependenta de importurile de gaze, care asigura circa 30% din cererea interna.

Seful Gazprom, Alexei Miller, a spus saptamana trecuta, la Bucuresti, ca in cazul preluarii Distrigaz Sud de catre rusi, acestia vor incheia un contract de furnizare de gaze pe termen lung, lucru care lipseste Romaniei in acest moment.
Cea mai mare companie de gaze din lume, Gazprom, a avut anul trecut un profit net de 5,5 mld. $ la venituri de 28 mld. $, neavand deci probleme privind finantarea unei achizitii in regiune.

Rusii par mai degraba concentrati pe tranzitul gazelor prin Romania catgre sudul Europei, unde Grecia si Turcia sunt piete foarte tentante si unde Gazprom vrea sa-si largeasca baza de clienti.

Statul vinde direct 30% din actiunile fiecareia dintre cele doua distributii de gaze catre investitori diferiti, care vor participa la o majorare de capital pentru a detine 51% din actiuni.
Rurhgas (Germania), Gaz de France (Franta) si Enel (Italia) au depus saptamana trecuta oferte angajante pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, pentru ultima optand si Gazprom. Compania germana Wintershall s-a retras din cursa pentru Distrigaz Nord din motive strategice .

Articol complet in Ziarul Financiar