Apar primele efecte nedorite ale exploziei creditelor de consum / Avansul creditarii este ingrijorator / Landini preia Tractorul / Romanii cu salarii mari avantajati la fisc / Privatizare cu prelungiri la Electrica

Cresterea spectaculoasa a creditelor de consum de la sfarsitul anului trecut a atras dupa sine si numerosi restantieri, cei care s-au intins mai mult decat le permitea plapuma si au constatat acum ca nu-si mai pot achita ratele la imprumuturi. Statisticile arata o crestere, pe primele sase luni, cu 50 la suta a creditelor restante acordate populatiei, dublu fata de cresterea imprumuturilor acordate populatiei in aceeasi perioada. Restantele la creditele in lei pe termen mediu s-au dublat pe primul semestru al anului, provocand daune din ce in ce mai mari companiilor de asigurari. Si aceasta pentru ca bancile au polite de asigurare pentru acoperirea riscului de credit, pentru a se proteja de rau-platnici. Ca urmare, companiile de asigurari au raportat, pentru prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, majorari de pana la 5,5 ori ale daunelor platite, din cauza celor care nu-si achita creditele. Ulterior, asiguratorii au grija sa-si recupereze, la randul lor, aceste sume. Una dintre societatile de asigurari care este puternic implicata pe acest segment este Asiban.

"Incasarile din prime de asigurari de credite si garantii in prima jumatate a acestui an au fost cu 366 la suta mai mari decat in aceeasi perioada din anul trecut. Daunele platite ca urmare a asigurarilor de credite si garantii in prima jumatate a acestui an au fost mai mari de 3,8 ori fata de daunele platite in aceeasi perioada din 2003", ne-a declarat Ioan Iacob, director la Directia asigurari bancare din Asiban, companie pentru care acest tip de polite reprezinta 20 la suta din portofoliul de asigurari generale ale societatii. De asemenea, daunele platite de Asirom pentru acest tip de polite au crescut de aproximativ 5,5 ori in primul semestru, fata de primul semestru din 2003. "Din totalul despagubirilor acordate in perioada ianuarie-iunie a.c., 88,5 la suta o reprezinta dauna aferenta unui singur contract de asigurare, despagubire care s-a recuperat pana la sfarsitul lunii septembrie in proportie de aproximativ 50 la suta", ne-au spus reprezentantii Biroului de presa al Asirom, societate pentru care portofoliul de asigurari de credite reprezinta doar circa 1,5 la suta din totalul asigurarilor generale. La randul lor, reprezentantii BCR Asigurari, societate pentru care asigurarile de credite reprezentau, la jumatatea anului, 35 la suta din totalul portofoliului, spun ca rata daunei la acest risc este de 60 la suta, dar societatea si-a luat toate masurile de precautie: "BCR Asigurari dispune de un serios tratat de reasigurare pentru acest risc, incheiat cu un reasigurator de clasa AA", ne-au precizat surse din servicului de marketing al BCR Asigurari. Insa cele mai mari batai de cap sunt provocate asiguratorilor de catre "intreprinzatorii" de etnie roma. "Societatile de asigurare ii actioneaza in judecata pe datornici.

Majoritatea datornicilor sunt cei care inca de la inceput nu intentionau sa restituie creditele. Multi dintre acestia sunt cetateni romi, care au instrainat deja bunurile, iar asiguratorii nu au mai avut de la cine sa-si recupereze banii, dupa ce au platit polita de asigurare bancii prejudiciate", ne-a declarat Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pentru a nu ramane totusi cu paguba, din ce in ce mai multi asiguratori recurg la serviciile firmelor specializate in recuperarea creantelor, piata care ia tot mai multa amploare.
"Cererea din partea bancilor si companiilor care asigura creditele catre populatie a crescut major in acest an, multe dintre companiile de asigurari avand mari probleme cu cresterea default-urilor (intarzierilor la plata - n.n). Recuperarea pe caz dureaza pana la trei luni in faza amiabila (telefoane, dus la usa datornicului - n.red) si pana la maximum un an si jumatate pentru faza juridica", ne-a explicat Cristian Ionescu, director general Coface Intercredit, firma specializata in recuperarea de creante.

Sursa: Adevarul

=====================

Fitch: Creditele luate de populatie au crescut profitabilitatea bancilor romanesti
Avansul creditarii este ingrijorator

Bancile romanesti au inregistrat, in anul 2003, un nivel ridicat al profitabilitatii, pe fondul cresterii semnificative a volumului creditelor, ceea ce presupune insa costuri mai ridicate de provizionare pe masura ce imprumuturile se apropie de scadenta, apreciaza agentia de evaluare Fitch Ratings. "Ritmul rapid de majorare a creditelor, mai ales al celor acordate populatiei, unde marjele dobanzilor sunt ridicate, a favorizat cresterea profitabilitatii bancilor romanesti in anul 2003. Desi a pornit de la un nivel redus, avansul creditarii este ingrijorator pentru performantele portofoliului de credite, pe masura ce imprumuturile trebuie rambursate", a afirmat Tim Beck, director asociat al Fitch. El a apreciat ca pozitiva incetinirea cresterii creditelor in acest an, in urma reglementarilor adoptate de Banca Nationala a Romaniei in anul 2003. Potrivit unui studiu al Fitch referitor la sectorul bancar din Romania, acesta a trecut prin numeroase schimbari in ultimii trei ani, iar dezvoltarea imprumuturilor a dus la marirea profitabilitatii bancilor. Aceste evolutii au avut loc in contextul imbunatatirii situatiei economice a Romaniei, reflectata in cresterea PIB inregistrata din anul 2000 si diminuarea ratei inflatiei si a dobanzilor. Principala caracteristica a pietei bancare din Romania a fost cresterea semnificativa a imprumuturilor, care a atins 180% in perioada 2001-2003.

Volumul creditelor catre populatie s-a marit de opt ori, desi este inca inferior celui inregistrat in alte state din Europa Centrala si de Est. Aceasta inseamna ca ratele de crestere ridicate erau de asteptat, dar si ca institutiile de credit au o experienta limitata in evaluarea riscului de credit al clientilor.
Cea mai mare parte a imprumuturilor sunt denominate in devize straine, ceea ce expune debitorul la riscul fluctuatiilor cursului de schimb. Fitch apreciaza ca pe viitor exista in continuare posibilitatea maririi substantiale a volumului creditelor, concomitent cu accentuarea concurentei pe piata bancara. Institutiile de credit straine au intrat pe piata romaneasca considerata inca imatura si este de asteptat sa adopte strategii agresive pentru a obtine o cota de piata cat mai mare. In acelasi timp, este putin probabil ca marjele dobanzilor sa ramana, pe termen mediu si lung, la nivelurile din 2003.

Sursa: Adevarul

=========================

Italienii de la Landini preiau Tractorul

La mai bine de un an de la semnarea contractului de privatizare, italienii au anuntat ca vin sa preia fabrica
Compania Landini a informat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), printr-o scrisoare trimisa la 30 septembrie, ca este de acord sa finalizeze transferul de proprietate asupra Tractorul Brasov in 15 zile de la publicarea ordonantei privind privatizarea societatii in Monitorul Oficial, se arata intr-un comunicat al AVAS. Documentul a fost semnat de presedintele Consiliului de Administratie al companiei italiene, Valerio Morra. Privatizarea Tractorul a fost analizata, la inceputul acestei saptamani, de presedintele AVAS, Mircea Ursache, impreuna cu reprezentanti ai sindicatelor Tractorul, CNS Cartel Alfa, Blocului National Sindical, CNSLR Fratia, CSN Meridian, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Contractul de privatizare a societatii brasovene a fost semnat in luna septembrie a anului trecut, valoarea totala a tranzactiei fiind de 45,3 milioane de euro. Prin Legea de aprobare a ordonantei privind privatizarea Tractorul a fost stabilit schimbul actiunilor detinute de SIF Transilvania la Tractorul (aproximativ 158 de milioane de actiuni a 1000 de lei fiecare) cu cele detinute de AVAS la Rulmentul Brasov (aproximativ 69 de milioane de actiuni a 2290 de lei fiecare). Totodata, cumparatorii tractoarelor vor beneficia in acest an de subventii in valoare de 600 de miliarde de lei, suma urmand sa fie majorata la 700 de miliarde de lei anul viitor. Statul subventioneaza 45% din pretul unui tractor. Transferul actiunilor si acordarea subventiilor reprezinta conditionalitati ale companiei italiene pentru finalizarea privatizarii.

Sursa: Ziua

===========================

Romanii cu salarii mari avantajati la fisc

PricewaterhouseCoopers demonstreaza ca noile transe de impozitare, aplicabile din 2005, ii vor avantaja pe romanii care castiga peste 300 de euro brut
Modificarea sistemului de impozitare a veniturilor populatiei, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, va determina o crestere mai consistenta a venitului net pentru salariile ridicate, potrivit calculelor firmei PricewaterhouseCoopers, citate de Mediafax. La sfarsitul lunii august, Executivul a aprobat o ordonanta pentru modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede, printre altele, schimbarea baremului de impunere a veniturilor obtinute de persoanele fizice. In prezent, sistemul prevede cinci cote de impozitare: 18%, 23%, 28%, 34% si 40%, in functie de nivelul veniturilor lunare. Cota minima se aplica pentru venituri de pana la 2,4 milioane de lei, iar cea maxima pentru cele care depasesc 13 milioane de lei.

De anul viitor, numarul transelor va fi redus la trei. Cota cea mai redusa va fi de 14%, pentru venituri de maximum 2,7 milioane de lei, iar cea maxima de 38%, pentru sume de peste 14,5 milioane de lei. Pe langa acestea, cota intermediara se va situa la 26%.

Prin aplicarea noului barem de impozitare, o persoana cu venituri brute de 300 euro lunar va plati un impozit de 42 euro, fata de 44 euro in prezent, obtinand un venit net de 207 euro, in crestere cu 2 euro, respectiv 1%. In cazul unui venit brut de 500 euro, impozitul platit in prezent este de 101 euro, iar viitorul sistem reduce impozitul la 86 euro. Astfel, venitul net va creste cu 5%, de la 314 euro la 329 euro.

Avand un venit brut de 1000 euro, un contribuabil va castiga anul viitor 4% la venitul net. Impozitul sau va scadea de la 269 euro la 246 euro, iar venitul net va avansa de la 567 euro la 590 euro. Actul normativ pentru modificarea codului fiscal a fost dezbatut de Senat si va fi discutat la Camera Deputatilor.

Sursa: Ziua

===========================

Privatizare cu prelungiri

Ofertele finale pentru Electrica Moldova si Oltenia se depun pana pe 18 octombrie
Termenul limita pentru depunerea ofertelor finale in procesul de privatizare a societatilor de distributie a electricitatii Electrica Moldova si Electrica Oltenia a fost prelungit pana la 18 octombrie, dupa solicitarea companiilor precalificate. Termenul limita initial era 6 octombrie. "Urmare solicitarilor venite din partea ofertantilor precalificati, privind completarea informatiilor necesare ofertarii, inclusiv cele din camera de date, a aparut ca necesara extinderea termenului de depunere a ofertei finale", informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Companiile CEZ Cehia, E.On Germania, Union Fenosa International Spania, AES SUA si Public Power Corporation Grecia au inaintat, in luna mai, scrisori de interes pentru preluarea celor doua societati de distributie a energiei electrice.

Comisia de privatizare a analizat documentele si a intocmit lista scurta cu investitorii precalificati, in care au fost incluse toate cele cinci companii interesate. In etapa urmatoare, investitorii au fost invitati sa depuna documentele de pozitie, cuprinzand atat planul de afaceri pentru cele doua societati, cat si propuneri privind contractul de privatizare.

Conform comunicatului MEC, pana la data de 27 septembrie, autoritatile au primit documente de pozitie din partea companiilor CEZ, E.On si Union Fenosa.

Urmatorul pas este depunerea ofertelor finale. Pana in acest moment doar cehii si-au anuntat intentia de a inainta o oferta finala angajanta pentru cele doua distributii.

Conform unei hotarari aprobata de Guvern, Electrica Oltenia si Electrica Moldova vor fi privatizate prin vanzarea unor pachete minoritare de actiuni catre investitori strategici. Participatia acestora va creste pana la 51%, in urma unor operatiuni de majorare de capital. Un consortiu condus de Bank of America Securities ofera consultanta autoritatilor romane in procesul de privatizare. Electrica Moldova are circa 1,29 milioane de clienti, numar apropiat de cel inregistrat de Electrica Oltenia -1,34 milioane de clienti. Reamintim, prima privatizare a unor distributii de energie electrica a avut loc la inceputul lunii iunie, cand grupul italian Enel a semnat un acord pentru preluarea filialelor Electrica Banat si Dobrogea, pentru suma de 112 milioane euro.

Sursa: Ziua