Euro scade pe fondul revizuirilor în scădere a inflației din zona euro în februarie

Inflația din zona euro a scăzut la 2,3% în februarie, inflația de bază ajungând la 2,6%, cea mai scăzută din ianuarie 2022. Franța a înregistrat rata cea mai scăzută, Ungaria cea mai mare. Moneda euro a alunecat înaintea reuniunii Fed de miercuri.
Potrivit „Euronews” (Italia), presiunile asupra prețurilor din zona euro au fost revizuite în scădere în februarie, întărind așteptările conform cărora inflația se va întoarce constant către ținta de două procente a Băncii Centrale Europene.
Potrivit datelor Eurostat publicate miercuri, inflația globală a crescut cu 2,3% față de anul trecut, în scădere de la 2,5%, cât era în ianuarie și sub estimarea anterioară de 2,4%.
Inflația de bază, care exclude energia și alimentele, a scăzut în ianuarie de la 2,7% , la 2,6% , marcând cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022.
Dintre membrii UE, Franța, cu 0.9 la sută a înregistrat cea mai scăzută rată anuală a inflației, urmată de Irlanda (1,4 la sută) și Finlanda (1,5 la sută), în timp ce Ungaria (5,7 la sută), România (5,2 la sută) și Estonia (5,1 la sută) au înregistrat cele mai mari rate.
Lunar, Belgia a înregistrat cea mai puternică creștere a inflației, cu o creștere de 2,4 la sută, urmată de Țările de Jos (1,4 la sută) și Estonia (1,3 la sută). Portugalia a fost singura țară care a înregistrat o scădere a prețurilor (-0,1 la sută), în timp ce prețurile de consum au rămas stabile în Grecia și Croația.
În februarie 2025, serviciile au fost cele care au contribuit cel mai mult la inflația din zona euro (+1,66 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și tutun (+0,52 puncte procentuale), bunurile industriale neenergetice (+0,14 puncte procentuale) și energie (+0,01 puncte procentuale).
Deși datele despre inflație sunt în scădere, așteptările investitorilor cu privire la evoluțiile viitoare ale prețurilor rămân scăzute. Cel mai recent sondaj efectuat de Bank of America asupra administratorilor de fonduri indică faptul că doar șapte procente nete dintre investitorii europeni se așteaptă ca inflația din zona euro să se reducă anul viitor, acesta fiind cel mai slab sentiment din aprilie 2022.
Între timp, 53% dintre investitorii europeni chestionați cred că noua administrație Trump va avea un impact negativ asupra creșterii globale, dar un efect pozitiv asupra inflației.
Piețele europene reacționează atât la stimulul fiscal anunțat recent de Germania, cât și la extinderea cheltuielilor europene pentru apărare, ambele considerate ca potențiali catalizatori de creștere. Un procent semnificativ de 70 la sută dintre investitorii chestionați consideră că stimulul fiscal german este probabil cel mai eficient motor pentru o mai mare expansiune economică europeană.
Reacțiile pieței la căderea monedei euro
Euro a scăzut miercuri cu 0,4%, coborând sub nivelul de 1,09 față de dolar, înaintea reuniunii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), foarte urmărită în acea zi.
Se prevede că Rezerva Federală a SUA își va menține rata dobânzii de referință în intervalul de 4,25-4,5%, iar foarte probabil, președintele Jerome Powell, va reitera o abordare prudentă a reducerilor de dobândă. Banca centrală va dezvălui și proiecțiile economice actualizate, inclusiv perspectivele inflației și previziunile ratei dobânzii, cunoscute în mod obișnuit ca „dot plots”.
În decembrie, Fed și-a revizuit deja în sus previziunile privind inflația, reducând în același timp de la patru la două numărul reducerilor de dobândă planificate pentru 2025.
Investitorii au reacționat pozitiv la progresele privind o potențială încetare a focului în Ucraina. Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au convenit marți asupra unei pauze de 30 de zile în atacurile asupra zonelor de energie și infrastructură din Ucraina și Rusia.
Trump a lăsat de înțeles și că sunt în desfășurare discuții despre o încetare completă a focului. Prețurile petrolului au scăzut marți, Brent-ul rămânând la 70 de dolari pe baril miercuri dimineață.
Acțiunile Băncii Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, au crescut cu peste trei procente, la 7,87 euro, atingând cel mai mare nivel din august 2022, după ce Deutsche Bank a actualizat acțiunile de la „Hold”, la „Buy”.
Analiștii de la Deutsche Bank au sugerat că investitorii neglijează oportunitățile oferite de bancă pentru Mediobanca, ale cărei acțiuni au crescut cu 1,9%.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii