Negocierile pentru Brexit au arătat foarte clar că UE nu va negocia libertate de circulație a persoanelor cu nimeni, consideră europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

„Propunerea făcută de ministrul Teodorovici, de a limita dreptul românilor de a lucra în Uniunea Europeană, este ILEGALĂ. Libertatea de circulație a persoanelor este garantată de Tratatul Uniunii Europene. Negocierile pentru Brexit au arătat foarte clar că UE nu va negocia această libertate cu nimeni. Niciodată. Europa înseamnă libertate”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE).

Ministrul finanțelor Eugen Tedorovici a declarat marți că a discutat cu omologi europeni despre posibilitatea de a limita dreptul al muncă în străinătate. „Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a susținut ministrul, potrivit Hotnews.

Imediat, diverși politicieni au taxat declarația arătând că limitările dreptului la muncă ar contraveni regulilor europene.

„Teodorovici e atât de deștept încât nu știe că limitarea dreptului de muncă încalcă Tratatele. PSD e anti-european”, a comentat sec europarlamentarul Cristian Preda.

Interesant este că, doar câteva ore mai târziu, și ministrul sănătăți, Sorina Pintea, a venit cu o propunere similară, pe care a spus că a și discutat-o cu Teodorovici. „Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a spus Sorina Pintea.

Însă chiar și colegii de coaliție ai PSD par surpinși de enormitatea ideii. „Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul UE este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţibnerea calităţii de membru al UE”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE.

El a recunoscut că este nevoie de soluții pentru lipsa de forță de muncă. „Nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă. Mai sunt şi alte ţări. Putem să învăţăm din exemplu altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Siegfried Mureșan vine și cu o propunere, plecând de la intenția Volkswagen de a construi de la zero o fabrică ultramodernă în Europa de Est. „Dacă aș fi ministrul Finanțelor Publice, grija mea ar fi să vin rapid cu un pachet de facilități fiscale în limita legii care să atragă cel mai mare producător auto din Europa în România, să creeze mii de locuri de muncă și să producă autoturisme moderne la noi în țară. Așa aduci înapoi românii plecați la muncă în străinătate, prin atragerea de investitori, nu interzicându-le dreptul de a lucra în Europa”, susține eurodeputatul PNL.