Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) din cadrul Parlamentului European a decis luni (29 iunie) să acorde Tratatului SUA-UE (TTIP) încă o șansă de a fi votat în plen. 

Deputații europeni au hotărât să prezinte noua propunere, alături de 116 amendamente aduse textului tratatului. Unele dintre aceste amendamente au fost introduse chiar înainte de votul în plen de pe 10 iunie, care au dus la amânarea acestuia.

Votul de astăzi a fost un pas important al Comisiei (INTA, n.r.) în ceea ce privește pregătirea rezoluției TTIP pentru un eventual vot într-o sesiune plenară viitoare,

a spus Bernd Lange, președintele INTA.

Raportul Lange, adoptat de Comisia pentru Comerț Internațional pe 28 mai, a suferit numeroase modificări dat fiind faptul că toate grupurile politice din cadrul PE au ținut cont de opoziția tot mai evidentă a opiniei publice cu privire la consecințele acestui acord comercial.

O mare parte a dezacordului general în ceea ce privește acest tratat se concentrează pe modul în care companiile își vor soluționa litigiile cu statul, prin intermediul unor curți de arbitraj (așa-numita clauză ISDS). Unii parlamentari europeni se tem că multinaționalele americane vor contesta legile europene pe motiv că acestea restricționează comerțul liber, subordonând astfel legile naționale pieții. În acest sens, un compromis în cadrul negocierilor a constat în acceptarea reformării clauzei ISDS (Investor-State Dispute Settlement). 

Compromisul a fost pus din nou sub semnul întrebării când grupul S&D a anunțat că nu va accepta nici un fel de arbitraj privat și că instanțele naționale din UE și SUA ar trebui să rămână locurile obișnuite pentru rezolvarea acestor dispute. Astfel, noile amendamente prezentate în plen, l-au determinat pe Martin Schultz să amâne votul în cadrul sesiunii plenare, pentru a evita respingerea rezoluției propuse. 

Surse au declarat pentru EurActiv.com că Lange încearcă încă să discute cu celelalte grupuri politice din cadrul PE pentru a găsi formulări care să permită social-democraților să depășească clauza arbitrajului privat (ISDS), dar că Lange lasă loc Comisiei să vină cu alte propuneri.

Decizia rămâne acum la Președinția Parlamentului UE, care va decide dacă raportul Lange va merge sau nu în plen luna viitoare sau dacă va trebui să aștepte până în toamnă.

Detalii pe EurActiv.com