Parlamentul European (PE) critica dur Comisia Europeana pentru ca tolereaza situatia impunerii de vize cetatenilor cehi de catre Canada precum si " alte incalcari ale principiului reciprocitatii vizelor" prin mentinerea vizelor pentru romani si bulgari.

Semnatarii declaratiei adoptate de PE sustin ca Comisia Europeana si Consiliul "nu actioneaza cu suficient de multa fermitate". Ei solicita o crestere a presiunii politice asupra Canadei "pentru a stabili cea mai apropiata data posibila pentru abolirea regimului vizelor pentru cetatenii cehi". De asemeena, eurodeputatii cer "eliminarea altor incalcari ale principiului reciprocitatii vizelor cu privire la cetatenii bulgari si romani", relateaza Adevarul.ro

Uniunea Europeana a facut un apel la guvernul Canadei, in primavara anului trecut pentru a renunta la obligativitatea vizelor pentru cetatenii din Bulgaria, Romania si Cehia, facand posibila calatoria fara viza pentru toate tarile membre UE.

Guvernul Canadei a eliminat obligativitatea vizelor pentru cetatenii din Polonia, Slovacia, Lituania si Ungaria in martie 2008 si a promis ca va continua cu Bulgaria si Romania. Canada a impus vize obligatorii pentru calatorii din Mexic si Cehia in iulie 2009, dupa o crestere mare a numarului refugiatilor din aceste tari.

Cetatenii canadieni pot circula fara viza in toate cele 27 de state membre ale UE, de aceea Uniunea Europeana doreste ca toti cei 493 de milioane de de cetateni europeni sa se bucure de acelasi privilegiu in Canada.

Catalina Ciociltan