EuroMonitor: Scrisoarea de adio a lui Strauss-Kahn. Vezi ce le spune angajatilor FMI; Dmitri Medvedev critica dur instalarea sistemului antiracheta in Romania; Radiografia protestelor din Spania. Cine sunt "Los Indignados" si ce urmaresc ei
Un calm suspect in relatiile romano-ungare. Ar trebui sa ne impacienteze evolutiile politice din Ungaria? Oficial, totul pare in ordine. In culise, insa, lucrurile fierb la foc mic.../ Uniunea Europeana - Statele Unite ale Americii : valori comune, divergente mari. Presedintele american Barak Obama efectueaza saptamina aceasta o vizita in Europa destinata in special revitalizarii relatiilor transatlantice.../ Soc: Europa, in corzi. Belgia primeste perspectiva NEGATIVA din partea Fitch Ratings. Agentia de rating Fitch Ratings a decis sa reduca perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei la "negativa", alaturandu-se astfel agentiei Standard&Poor's care a criticat problemele politice intampinate de programul de austeritate stabilit de partidul de guvernare... Scrisoarea de adio a lui Strauss-Kahn. Vezi ce le spune angajatilor FMI. CNN a obtinut e-mailul de adio pe care fostul sef al FMI l-a trimis angajatilor Fondului, dupa ce a demisionat din functie in urma scandalului in care a fost implicat...
Radiografia protestelor din Spania. Cine sunt "Los Indignados" si ce urmaresc ei. Capacitatea Spaniei de a-si indeplini obiectivele de reducere a deficitului a fost pusa la indoiala, luni, dupa ce socialistii au suferit o infrangere zdrobitoare in alegerile locale. Tinerii spanioli nu renunta la protestele impotriva masurilor de austeritate, a somajului si a stagnarii economiei. Miscarea populara "Toma la Plaza", cea mai ampla miscare stradala din Spania ultimelor trei decenii, a intrat in cea de-a doua saptamana, scrie publicatia El Pais. Alegerile de duminica (22 mai) au fost precedate de o saptamana de proteste. Socialistii au ramas fara primariile importante si au obtinut doar cateva functii in cele 17 regiuni ale tarii. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a recunoscut ca infrangerea a fost mai grava decat anticipase, dar a declarat ca va ramane in fruntea Guvernului pana la sfarsitul mandatului sau, in martie anul viitor. Liderii opozitiei si-au intensificat apelurile pentru alegeri anticipate, scrie HotNews.ro.
Ziar rus: Dmitri Medvedev critica dur instalarea sistemului antiracheta in Romania. Bulgaria se anunta gata sa gazduiasca scutul american. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a exprimat in termeni duri referitor la desfasurarea in Romania a sistemului american de aparare aeriana. Potrivit spuselor sale, daca elementele acestui scut vor fi instalate pe teritoriul ei, acest lucru va impune accelerarea dezvoltarii potentialului nuclear" al Moscovei si "ne va arunca in epoca razboiului rece". La Bucuresti, unii observatori asteapta acum o crestere a prezentei ruse in Transnistria. Deocamdata, conducerea Romaniei nu a reactionat la afirmatiile liderului rus. Intre timp, interesul pentru scutul american a fost exprimat de Bulgaria, scrie Kommersant.md.
Uniunea Europeana - Statele Unite ale Americii : valori comune, divergente mari. Presedintele american Barak Obama efectueaza saptamina aceasta o vizita in Europa destinata in special revitalizarii relatiilor transatlantice. Irlanda, Marea Britanie, Franta si Polonia sunt etapele acestui turneu diplomatic, mai lung decit de obicei. Barak Obama se va vedea insa, la reuniunea G8 de la Deauville, si cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, iar la Varsovia este prevazut un dineu cu mai multi lideri din Europa centrala si rasariteana. El va incerca de fapt sa le spuna europenilor ca vechiul continent conteaza in continuarea enorm pentru Statele Unite, ca Washingtonul nu i-a uitat, ca americanii si europenii au in comun o intreaga serie de valori si ca divergentele dintre ei in privinta unor dosare internationale nu sint de loc grave, scrie RFI.
Un calm suspect in relatiile romano-ungare. Ar trebui sa ne impacienteze evolutiile politice din Ungaria? Ziarul de limba germana Pester Lloyd, care apare la Budapesta, priveste lucrurile prin prisma vizitei ministrului roman de Externe Teodor Baconschi. Oficial, totul pare in ordine. In culise, insa, lucrurile fierb la foc mic. Romania are nevoie de Ungaria pentru accederea in spatiul Schengen, Ungaria are nevoie de Romania pentru a nu se mai trezi in miez de iarna in plina criza a gazelor. Ambele au de rezolvat, impreuna, problemele minoritatii rome, scrie Deutsche Welle.
Israel, pe lista tarilor care ar putea da faliment. Standard and Poor's a coborat sambata perspectiva pentru ratingul 'A plus' atribuit Italiei, la 'negativa' de la 'stabila', motivandu-si decizia prin prognozele slabe de crestere si ingrijorarile cu privire la capacitatea guvernului italian de a reduce datoria publica. O perspectiva 'negativa' de rating inseamna ca exista o sansa din trei ca ratingul Italiei sa fie retrogradat in urmatoarele 24 de luni. Cei de la Business Insider au realizat o lista cu 21 de state care ar putea sa dea faliment. Lista a fost realizata in functie de nivelul CDS-urilor (costul asigurarilor pentru datoria suverana). Este adevarat ca nu este cel mai bun criteriu dupa care sa spui ca o tara poate da faliment, dar arata increderea participantilor din piata la ideea ca aceste state o duc din ce in ce mai rau, scrie Capital.
Soc: Europa, in corzi. Belgia primeste perspectiva NEGATIVA din partea Fitch Ratings. Agentia de rating Fitch Ratings a decis sa reduca perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei la "negativa", alaturandu-se astfel agentiei Standard&Poor's care a criticat problemele politice intampinate de programul de austeritate stabilit de partidul de guvernare. Fitch ar putea reduce ratingul AA+ al Belgiei, daca tara nu va reusi sa se conformeze tintelor de deficit, se arata intr-un comunicat al agentiei citat de Bloomberg. Belgia trebuie sa isi reduca deficitul bugetar la mai putin de 3% din PIB in 2012, citeaza Ziarul Financiar.
Scrisoarea de adio a lui Strauss-Kahn. Vezi ce le spune angajatilor FMI. CNN a obtinut e-mailul de adio pe care fostul sef al FMI l-a trimis angajatilor Fondului, dupa ce a demisionat din functie in urma scandalului in care a fost implicat. "Dragi colegi, Ati primit scrisoarea mea de demisie din functia de director al FMI, una dintre cele mai dificile comunicari din viata mea. Mi-am dorit foarte mult sa fiu in contact cu voi in mod direct si personal, ca sa-mi exprim tristetea profunda si frustrarea pentru faptul ca a trebuit sa plec in aceste circumstante. Fac asta pentru ca am convingerea ca este cel mai bine pentu institutia la care tin atat de mult si pentru voi, echipa pe care o apreciez si o admir. Ultimele zile au fost extrem de dureroase pentru mine si pentru familia mea", se arata in scrisoarea de adio trimisa angajatilor de la FMI, citeaza Capital.
FBI se implica in ancheta privind manipularea Libor. Impotriva celor aflati in centrul anchetei privitoare la presupusa manipulare a ratei Libor, in functie de care sunt stabilite dobanzile la credite in valoare de mii de miliarde de dolari, s-ar putea formula acuzatii penale, dupa ce s-a aflat ca FBI participa la investigatie, scrie The Telegraph. Biroul Federal de Investigatii colaboreaza in cadrul anchetei cu autoritati cum ar fi agentia de reglementare a pietei de capital din Statele Unite (SEC) si agentia de reglementare a pietei futures (CFTC), scrie Ziarul Financiar.
Comentarii