Cetatenii Uniunii Europene (UE) iºi pierd increderea in avantajele extinderii UE, aceasta tendinta fiind mai evidenta in tarile care se invecineaza cu noile state membre, arata un nou sondaj eurobarometru realizat de European Opinion Research Group/INRA/Gallup, citat, luni, de site-ul Euractiv.com - transmite Mediafax, din Bruxelles, marti, 11 mai.

Articolul EurActiv.com: Cadere substantiala a suportului public pentru UE-25

Cetatenii UE isi pierd increderea in beneficiile extinderii, arata un sondaj Eurobarometru ale carui concluzii preliminare au fost publicate pe 7 mai 2004. Conform cifrelor, sustinerea generala pentru extindere a scazut in zece dintre tarile UE 15 cu o medie de 5 procente in comparatie cu toamna lui 2003. In general numai 42 de procente din cetatenii UE 15 sustin acum extinderea.

In special cetatenii Statelor Membre care au granite cu noii veniti sunt mai sceptici in privinta extinderii decat erau inainte. Sustinerea a scazut cel mai abrupt in Germania, de la 38 la 28% dar si in Austria (7% scadere) si Italia (5% scadere). In alte tari, cetatenii se tem si de efectele extinderii asupra tarii lor, inclusiv Marea Britanie (unde sustinerea a scazut cu 7%), Olanda (6% scadere) si Luxemburg (8%).

"Politicienii nu au reusit sa explice corect ce inseamna extinderea," a spus ziarului belgian De Morgen Hendrik Voos, profesor de afaceri europene la Universitatea Gent. "Temerile populatiei sunt nejustificate. Extinderea are mai multe avantaje decat dezavantaje."

Numai in trei dintre cele 15 tari "vechi" in opinia publica s-a manifestat o crestere a sustinerii extinderii: in Finlanda (3%), Grecia (1%) si Irlanda (1%).

Sondajul Eurobarometru a fost realizat de European Opinion Research Group si INRA Belgia in tarile UE 15 si de catre organizatia Gallup din Ungaria in noile State Membre si tarile candidate (a se vedea si EurActiv.com, 4 mai 2004). Rezultatele complete ale acestui studiu vor fi publicate in iulie.

Linkuri

EurActiv Interview with Elemér Hankiss, Chairman of Gallup Europe's Board of Senior Scientists (4 May 2004, eng.)

Documente oficiale:

Eurobarometru: Spring 2004 Survey (eng.)