Unul din trei (32%) locuitori ai UE nu putea face față în 2019 unor cheltuielii financiare neașteptate, precum costul unei intervenții chirugicale, o înmormântare, înlocuirea unui automobil sau a unei mașini de spălat, arată datele publicate marți de

În rândul statelor membre UE, ponderea persoanelor care nu pot face față unor unor cheltuieli financiare neașteptate este cea mai mare în Croația (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia și Cipru (ambele cu 48%), Lituania (47%) și România (44%).

La polul opus, mai puțin de un sfert dintre locuitori nu pot face față unor unor cheltuieli financiare neașteptate în țări precum Danemarca (23%), Cehia și Olanda (ambele cu 22%), Luxemburg, Austria și Suedia (toate cu 20%) și Malta (15%).

Eurostat subliniază că, după ce în anul 2012 a atins un vârf de 40%, ponderea celor care nu pot face față unor cheltuieli financiare neașteptate s-a redus în ultimii ani. În continuare, însă, cele mai mari ponderi se înregistrează în rândul gospodăriilor compuse dintr-o singură persoană, 40% din cei necăsătoriți neputând face față unor cheltuieli financiare neașteptate și, în particular, 56% din persoanele necăsătorite cu copii. Ponderi mai mari se înregistrează de asemenea în rândul femeilor necăsătorite (43%), decât în rândul bărbaților necăsătoriți (36%).

În contrast, cele mai mici ponderi se înregistrează în gospodăriile cu doi adulți, doar 25% din acestea nu puteau face față unor cheltuieli financiare neașteptate, o pondere care crește la 28% în cazul gospodăriilor cu doi adulți și un copil dependent și la 26% pentru cele cu doi copii dependenți.

În rândul tuturor tipurilor de gospodării, ponderea celor care nu puteau face față unor cheltuieli financiare neașteptate este cea mai redusă, (24%), în cazul gospodăriilor cu doi adulți, dintre care unul are vârsta de cel puțin 64 de ani.