Companiile mari, deși sub 1% ca număr între firmele românești, asigură peste 1,3 milioane de locuri de muncă și peste 41% din cifra de afaceri totală a mediului privat. 

Conform informațiilor furnizate la solicitarea EurActiv.ro de către Institutul Național de Statistică, în România activează aproximativ 1600 de companii mari, care reprezintă circa 0,3 din totalul firmelor private. 

Cu toate acestea, importanța lor este semnificativă la asigurarea de joburi, angajând peste o treime din forța totală de muncă din mediul privat. 

Structura domeniilor în care activează companiile mari conturează o imagine inedită despre economia României în ansamblu. Astfel, cele mai multe companii mari (126) sunt în domeniul producției de textile, fiind urmate, ca număr, de cele din industria alimanetară (101) și Activități de investigație și protecție (87). Urmează, în top, cele din domeniul Fabricării autovehiculelor de transport rutier, comerțului cu amănuntul și cel cu ridicata.

În același timp, nicio companie mare nu activează în domenii precum Servicii combinate de ingrijire medicala si asistenta sociala, cu cazare; Activitati de asistenta sociala, fara cazare; Activitati de creatie si interpretare artistica; Activitati ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor si alte activitati culturale; Activitati sportive, recreative si distractive

 În schimb, din punct de vedere al cifrei de afaceri, în 2013, topul este complet diferit. Astfel, cele 73 de companii mari din domeniul comerțului cu amănuntul au obținut o cifră de afaceri de peste 60 miliarde lei, cea mai ridicată între toate domeniile de activitate. 

În total, companiile din România au avut o cifră de afaceri de 1089 miliarde lei în 2013, din care circa 450 miliarde lei o reprezintă companiile mari. 


Free Image Hosting at imageshack.comPonderea numărului de salariați angajați în întreprinderile mari : o treime din totalul salariaților din economie:


Free Image Hosting at imageshack.comCifra de afaceri totală a companiilor mari : circa 450 miliarde lei, aproximativ 41% din total. 


Free Image Hosting at imageshack.com Sursa: Institutul Național de Statistică, date valabile pentru 2013.