Comisia Europeană a dezvăluit astăzi un set de reglementări țintite în special către giganții digitali globali. Două regulamente europene vor reforma limitele în care trebuie să se încadreze marile platforme digitale.

Comisia a lansat azi (15 decembrie) Regulamentul Serviciilor Digitale - Digital Services Act (DSA), care a fost obținut în avanpremieră de EURACTIV. Potrivit noilor reglementări, platformele digitale precum Google și Facebook vor putea fi amendate cu miliarde de euro dacă nu se supun limitărilor în materie de transparență a publicității, acces la date și înlăturarea conținutului ilegal.

EURACTIV.com - Revealed: Commission ushers in new era of digital regulation

Penalitățile pentru încălcarea regulior prevăd amenzi de până la 6% din venitul anual al unei companii. Sancțiuni suplimentare de 1% din venitul anual sunt prevăzute pentru furnizarea de „informații incorecte, incomplete sau înșelătoare” atunci când sunt raportate obligațiile sau pentru refuzul „de a se supune unei inspecții”.

Un al doilea document, Regulamentul Piețelor Digitale - Digital Markets Act, va conține o serie de îngrădiri ex-ante și va înființa un „instrument de investigare a pieței” pentru detectarea comportamentelor anticoncurențiale din economia digitală. Regulile se vor aplica platformelor digitale cu cel puțin 45 de milioane de utilizatori, echivalentul a circa 10% din populația UE.

Transparența publicității și conținutul ilegal

Transparența publicității online e domeniul unde Comisia își dorește cel mai mult să facă lumină. Conform noilor reguli, utilizatorii vor putea accesa „imediat” informații asupra surselor reclamelor pe care le văd online, inclusiv informații legate de motivul pentru care unui anumit utilizator i se afișează o anumită reclamă.

În privința conținutului ilegal, platformele vor trebui să dovedească că nu au „cunoștință efectivă” asupra faptului că există astfel de materiale pe site-urile lor, sau să arate că au „acționat expeditiv” pentru înlăturarea lor sau oprirea accesului la ele.

Prin conținut ilegal Comisia înțelege discurs instigator la ură, conținut de natură teroristă, conținut discriminatoriu, materiale care conțin abuz sexual asupra copiilor, partajarea ilegală, non-consensuală de imagini private, hărțuirea online, comercializarea de produse contrafăcute și utilizarea neautorizată de materiale protejate de copyright.

Coordonatori pentru servicii digitale

Statele membre UE vor trebui să își numească așa numiți „coordonatori pentru servicii digitale”, care să urmărească punerea în aplicare a regulilor. Aceștia vor monitoriza numărul de utilizatori ai platformelor pentru a vedea dacă vreun serviciu online intră în aria de acoperire de 45 de milioane. De asemenea, ei vor putea forța platformele să ofere acces la date „necesare pentru a monitoriza și evalua” respectarea regulior, inclusiv unor „cercetători acreditați”.

Coordonatorii vor fi reuniți într-un grup-umbrelă, numit European Board for Digital Services.

Regulamentul Piețelor

O listă cu practicile interzise de noul Regulament al Piețelor Digitale - Digital Markets Act (DMA) a apărut neoficial la începutul acestui an. Conform acesteia marile companii tehnologice ar putea să se confrunte cu restricții, inclusiv în privința folosirii exclusive a datelor și a activităților self-preferencing (favorizarea de produse și platforme ale companiei sau ale afiliaților).

Reacții

Luni seară, giganții tehnologiei reprezentați la Bruxelles și-au intensificat eforturile de lobby. Un mesaj din partea Facebook a vizat direct compania Apple: „Sperăm că DMA va stabili limite și pentru Apple”, a spus un purtător de cuvânt pentru EURACTIV. „Apple controlează un întreg ecosistem, de la device-uri, la app store și app-uri și își folosește această putere în detrimentul dezvoltatorilor și consumatorilor, precum și în cel al platformelor mari ca Facebook.”

Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului României, a declarat pentru EURACTIV.ro: „Platformele online au în acest moment un impact categoric asupra cetățenilor, asupra economiei și a societății în ansamblu. Prin modul lor de construcție și anvergura de operare, aceste platforme au capacitatea de a influența opinia publică, comerțul și securitatea cetățenilor. […] Cu toții remarcăm, inclusiv în România, existența unui decalaj evident între avansul tehnologiei și situația reglementării în plan european (rămasă la nivelul anilor 2000). Digital Services Act își propune să abordeze decalajul menționat, prin actualizarea standardelor de transparență și responsabilitate a furnizorilor de conținut, aspect care va contribui la dezvoltarea unui spațiu digital mai sigur.

La rândul său, Digital Markets Act își propune să trateze modul dominant în care companii din afara UE colectează date în contextul unor servicii pe care le oferă, dar le utilizează pentru a îmbunătăți sau dezvolta servicii noi (așa numitele „gatekeepers”), într-o manieră ce afectează competiția și, finalmente, piața.”

Răzvan Atim, General Manager Eastern Europe la UiPath, a spus, în legătură cu Digital Services Act: „Existența unui mediu de reglementare favorabil care să acopere protecția datelor, proprietatea intelectuală și securitatea cibernetică constituie premise favorabile pentru companiile emergente precum start-upurile și scaleup-urile, dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii în eforturile lor de a intra pe piață, contribuind, in același timp, la creșterea competitivității pieței digitale."