Peste 38 milioane de locuri de muncă din UE sunt susținute de exporturile blocului comunitar. Cu un deceniu în urmă, exporturile susțineau doar 27 de milioane de locuri de muncă. În România, circa 1,6 milioane de oameni depind de exporturi.

Un raport publicat vineri de Comisia Europeană arată că majorarea numărului de locuri de muncă susținute de exporturi urmează unei creșteri și mai puternice a exporturilor UE. Astfel, între 2000 și 2019, numărul de locuri de muncă în relație cu exporturile a crescut cu 75%, în timp ce valoarea totală a livrărilor în afara granițelor UE a crescut cu 130%.

În plus, lucrătorii care depind de exporturi sunt mai bine plătiți. Aceste locuri de muncă sunt, în medie, cu 12% mai bine remunerate decât cele ale economiei în ansamblul ei, susține raportul Comisiei Europene.

„Aceste cifre confirmă faptul că schimburile comerciale au devenit un factor determinant pentru creșterea numărului locurilor de muncă în UE, după cum o demonstrează creșterea impresionantă de 75 % a numărului locurilor de muncă în relație cu exporturile din ultimele două decenii”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei și comisar pentru comerț.

Pe măsură ce redresarea economică a UE se accelerează, prioritatea blocului este să stimuleze în continuare exporturile și să creeze piețe pentru bunurile și serviciile oferite de Uniune.

„Acest proces va sprijini întreprinderile noastre – în special IMM-urile, care reprezintă 93% din totalul exportatorilor în afara UE – să creeze locuri de muncă pentru cetățenii din întreaga UE. Punerea continuă în aplicare a noii noastre strategii comerciale a UE, cu accent puternic pe deschiderea de noi oportunități și pe punerea în aplicare cu strictețe a acordurilor noastre comerciale, va juca un rol esențial în consolidarea acestei tendințe”, a mai spus comisarul european.

Câte joburi susțin exporturile în România

Valoarea exporturilor extra-UE realizate de companiile din România s-au ridicat la 26 miliarde de euro în 2019.

Potrivit raportului Comisiei, circa 18% din totalul locurilor de muncă din România depind de exporturile în afara Uniunii.

Astfel, exporturile extra-UE susțin direct 1,3 milioane de locuri de muncă din România. În plus alte 335.000 de locuri de muncă sunt legate de exporturile realizate de alte state membre în afara UE.

Mai mult, exporturile României în afara blocului comunitar susțin alte 59.000 de locuri de muncă în alte state membre, mai arată raportul citat.