Compania americană Exxon Mobil a anunțat că intenționează să-și revizuiască poziția în Europa în lumina introducerii unei taxe pe profiturile suplimentare, adică partea din profit asigurată de circumstanțe extraordinare precum războiul din Ucraina.

Compania, a doua ca mărime din lume între companiile private după British Shell, a încheiat anul 2022 cu profituri record, de 55 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, a demarat un proces împotriva Uniunii Europene, contestându-i capacitatea de impozitare care, potrivit Exxon, ar fi responsabilitatea statelor individuale, scrie Il Fatto Quotidiano.

Paradoxal, compania spaniolă Repsol a adoptat o linie exact opusă. Grupul, prezent în Italia cu brandul Esso, a declarat că va investi din ce în ce mai mult în Statele Unite, în timp ce și-ar putea reduce planurile pentru Bătrânul Continent.

''Impozitarea descurajează investițiile'', a spus directorul executiv Darren Woods.

''Guvernele au un rol important în tranziția energetică prin stimularea dezvoltării de noi tehnologii energetice fără a compromite furnizarea de petrol pentru a satisface cererea globală. Cu siguranță am putea face un pas înapoi și am putea reevalua ceea ce facem în Europa'', a mai spus Woods.

În realitate, în SUA, compania ar beneficia și de planul de maxi subvenții (Inflation Reduction Act) care vizează și inițiative corporative de decarbonizare.

Sursa: RADOR