După ce a anunțat că lucrează activ la primele planuri ale „metaversului”, Facebook face publice și acțiunile concrete legate de investiții și angajări. Acestea vor fi puse în practică cu angajați din UE.

Facebook anunțase în urmă cu două luni că are pe masă primele planuri pentru metavers - universul virtual la care vor contribui mai multe platforme și companii și în care utilizatorii vor acționa prin avataruri.

 

Într-un articol semnat de doi directori seniori ai companiei, Facebook anunță acum și primele acțiuni concrete prin care pleacă pe acest drum. „Metaversul are potențialul de a ajuta la deblocarea accesului la noi oportunități creative, sociale și economice. Iar europenii o vor modela chiar de la început”, spun Nick Clegg și Javier Olivan.


Accentuând că pentru realizarea metaversului va fi nevoie de „colaborare și cooperare între companii, dezvoltatori, creatori și decidenți”, Facebook anunță  un plan de „creare a 10.000 de noi locuri de muncă cu înaltă calificare în cadrul Uniunii Europene, în următorii cinci ani”.


„Această investiție reprezintă un vot de încredere în puterea industriei tehnologice europene și potențialul talentelor tehnologice europene”, spun directorii Facebook, care anunță că în viitor va exista o campanie de recrutare de „ingineri foarte specializați”.


„Acesta este un moment interesant pentru tehnologia europeană. UE are o serie de avantaje care o fac un loc excelent pentru investițiile companiilor de tehnologie - o piață largă pentru consumatori, universități de primă clasă și, în mod esențial, talent de înaltă calitate.” Companiile germane din domeniul biotehnologiei startupurile spaniole extrem de diverse și faptul că Suedia va fi, probabil, prima țară din lume fără cash în 2023, sunt date ca exemple de dinamism tehnologic al UE.


De asemenea Facebook amintește că are deja investiții la Universitatea Tehnică din München, laboratorul său european de cercetare AI din Franța și Facebook Reality Labs din Cork, Irlanda.


Facebook laudă UE!


Nu în ultimul rând, anunțul Facebook spune clar că un factor important pentru alegerea UE pentru desfășurarea investițiilor sale este legat de faptul că Uniunea are „un rol important de jucat în modelarea noilor reguli ale internetului. Factorii de decizie europeni sunt lideri în a ajuta la încorporarea valorilor europene precum libera exprimare, confidențialitatea, transparența și drepturile persoanelor în funcționarea zilnică a internetului. Facebook împărtășește aceste valori și am luat măsuri considerabile de-a lungul anilor pentru a le susține.”


Cei doi vicepreședinți Facebook care au semnat articolul sunt europeni (Clegg a fost vicepremier al Marii Britanii și e un pro-european convins, în timp ce Olivan este originar din Spania).


Luna trecută compania americană prezentase Fondul de Programe și Cercetare XR, o investiție pe doi ani de 50 de milioane de dolari prin care urmează să colaboreze cu parteneri din industrie, grupuri pentru drepturile civile, guverne, organizații non-profit și instituții academice pentru a stabili cum poate fi construit metaversul „în mod responsabil”.