Românii și-ar putea reduce facturile la energie cu cel puțin 15% dacă ar accepta o temperatură ușor mai redusă în locuință pe perioada iernii.

„Consumatorii români se așteaptă să aibă 23 de grade Celsius în casă, în timp ce media la nivel european este de 21 de grade. Numai prin reducerea temperaturii medii în casă, consumatorii români și-ar putea reduce facturile la energie cu 15%”, a spus luni Eric Stab, director executiv al distribuitorului de gaze naturale GDF Suez Energy Romania.

Consumatorii casnici din România au printre cele mai mici venituri nete din Europa, dar prețurile energiei electrice și gazelor naturale rămân mai reduse decât media Uniunii Europene, chiar raportate la puterea de cumpărare, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) pentru Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Potrivit studiului citat, prețul electricității și a gazelor naturale pentru consumatorii casnici a crescut în ultimii șase ani, dar avansul anual a fost mai mic decât rata medie a inflației. „Cu toate acestea, ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea prețului să devină o problemă pentru acești clienți”, se arată în document.

Investiții mai mici decât nevoile

Studiul mai arată că pierderile din rețea sunt mult mai mari decât media europeană, deși situația s-a îmbunătățit comparativ cu 2008. Companiile membre ale ACUE au investit circa 9,7 miliarde de lei în perioada 2008-2014 în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice. Alte 1,9 miliarde lei au fost investite între 2008 și 2013 în rețelele de distribuție a gazelor naturale în scopul întreținerii, extinderii, și îmbunătățirii acestora. 

„De la privatizare până în prezent, companiile de gaze naturale și electricitate, membre ale Federației ACUE, au investit în România circa 8,7 miliarde de euro și au planuri de investiții pentru 2015 de aproximativ 600 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al federației furnizorilor de utilități.

Chiar dacă indicatorii privind pierderile, numărul și durata întreruperilor furnizării de electricitate s-au îmbunătățit, ei rămân totuși mai mari chiar și în raport cu țările vecine.

Companiile de utilități spun însă că nu pot investi mult mai mult în rețele, pentru că nu își pot recupera banii. Dat fiind că, de cele mai multe ori, dețin practic un monopol în furnizarea într-o anumită regiune, tarifele sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pentru a-și recupera investițiile, companiile de distribuție primesc o parte din valoarea facturii.

„Investițiile făcute au fost făcute la un nivel pe care reglementatorul l-a acceptat în tarif. Electrica chiar a solicitat un nivel mai mare decât cel pe care ANRE l-a acceptat”, a spus Ioan Roșca, director general al Electrica.

Frank Hajdinjak, președintele ACUE și director executiv al E.ON România, spune însă că nu doar ANRE limitează volumul investițiilor. „Sunt limite din partea ANRE, sunt limite ale finanțărilor disponibile, dar sunt și limitări din punctul de vedere al forței de muncă și a contractorilor (care pot executa lucrări de infrastructură energetică)”, a declarat Hajdinjak.

De altfel, reprezentanții companiilor de utilități au afirmat în repetate rânduri în timpul conferinței în care au prezentat studiul privind prețurile că ei nu solicită creșterea tarifelor, ci doar vor să prezinte o imagine a situației actuale.

„Nu este neapărat o corelație între creșterea prețurilor și creșterea profiturilor. Pentru noi contează și ca facturile să poată fi plătite de clienți”, a spus Stab de la GDF Suez