Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au semnat un contract de extindere a garanției InnovFin pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM), pentru a îmbunătăți accesul la finanțare a companiilor din opt țări central- și est-europene.

Acest nou acord va permite grupului UniCredit să ofere, prin băncile și prin entitățile sale de leasing, o finanțare suplimentară de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia.

Această suplimentare vine în completarea portofoliului agreat inițial de 160 de milioane de euro. „Astfel, IMM-urile și firmele cu capitalizare medie din țările menționate vor avea acces la fonduri de jumătate de miliard de euro”, a anunțat Comisia Europeană.

Tranzacția beneficiază de sprijinul Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare și inovare al UE, precum și al Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului Juncker.

Băncile din Bosnia și Hertegovina și Serbia fi sprijinite de garanția FEI și Orizont 2020, în timp ce contractele de garanție cu băncile grupului UniCredit din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România se vor baza pe sprijinul FEIS.

Fondul European de Investiții (FEI) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, care sprijină întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare. Fondul European pentru Investiții Strategice este pilonul central al Planului Juncker și oferă garanții de portofoliu, permițând EIB să investească în mai multe proiecte care presupun mai multe riscuri.

Facilitatea de Garantare a IMM InnovFin, sprijinită prin programul Orizont 2020, acordă garanții și contra-garanții pentru finanțări cu valoare între 25 de mii de euro și 7,5 milioane euro în scopul de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderi inovatoare mici și mijlocii și cele cu capitalizare medie (până la 499 angajați). Facilitatea este adiministrată de FEI și este acordată prin intermediari financiari – bănci și alte instituții financiare – în statele membre UE și țările asociate.

UniCredit este unul dintre cele mai importante grupuri financiare care activează în Europa Centrală și de Est și unul dintre primii parteneri ai planului Juncker.