Economia Marii Britanii ar putea scădea cu 6 procente până în 2030 dacă britanicii vor părăsi Uniunea Europeană.

Un raport al Trezoreriei britanice care va fi prezentat luni de cancelarul George Osborne evaluează pierderile pentru economie induse de ieșirea țării din Uniunea Europeană. Britanicii votează 23 iunie într-un referendum pentru menținerea sau părăsirea blocului european.

Raportul spune că produsul intern brut al Marii Britanii va pierde 6 la sută în următorii 14 ani, sau echivalentul a 4.300 de lire sterline anual pentru fiecare gospodărie, scrieBBC.

Economia va fi afectată prin introducerea de bariere comerciale – care vor afecta exporturile – dar și prin reducerea investițiilor atât ale companiilor locale cât și a celor străine, după părăsirea UE.

Tabăra adepților Brexit a calificat deja raportul ca fiind eronat, interpretându-l drept „cea mai recentă evaluare economică denaturată pro-UE publicată de guvern în ultimii 40 de ani”. Dar surse din Trezorerie – echivalentul ministerului de finanțe al Marii Britanii – au insistat că raportul este o „evaluare cumpănită”, relatează BBC. 

Studiul analizează trei scenarii post-Brexit 

În prima variantă, cea mai favorabilă, Marea Britanie încheie cu UE un acord similar Norvegiei și se alătură Zonei Economice Europene (ZEE - care include toate statele membre UE, plus Norvegia, Liechtenstein și Islanda). Un al doilea scenariu prevede că Marea Britanie încheie cu UE un acord comercial similar celui încheiat de Uniune cu Canada, în timp ce a treia variantă – cea mai dezavantajoasă – anticipează continuarea relațiilor comerciale conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), precum relațiile actuale dintre UE și țări ca Rusia sau Brazilia.

Deși toate cele trei variante afectează negativ economia, scăderea cu 6% a PIB este varianta de mijloc, potrivit surselor BBC, în care Marea Britanie încheie un acord de liber-schimb similar celor încheiate de statele UE cu Canada, acord ce a fost negociat timp de șapte ani. 

Mulți analiști estimează că un vot favorabil ieșirii Marii Britanii din UE ar determina un număr important de companii să-și transfere măcar o parte a business-ului pe continent, pentru a rămâne în cadrul pieței unice.

Pe de altă parte, costurile de împrumut ale țării vor crește, deoarece cumpărătorii obligațiunilor de stat emise de Marea Britanie vor cere dobânzi mai mari, estimând că economia va scădea.

De altfel, toate discuțiile despre Brexit au afectat în ultimele luni lira sterlină care a pierdut deja teren în fața marilor valute.