Ministerul Energiei a lansat un apel de proiecte de producție de energie din surse regenerabile, cu un buget de 457,7 milioane de euro, pentru care se pot depune aplicații până la finalul lunii mai.

„Anunț foarte important! Anunțăm lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile (eolian și solar), cu un buget de 457.700.000 euro, cu finanțare din PNRR. Se pot depune aplicații în perioada 31 martie - 31 mai 2022”, a scris ministrul Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul energiei spune că prin aceste investiții se urmăresc soluții pe termen lung pentru asigurarea securității energetice a României.

„Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul acestei scheme de ajutor se urmărește creșterea cu aproximativ 950 MW a capacității instalate de producere a energiei electrice din sursă de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrat”, a precizat Popescu.

Potrivit Ministerului Energiei, Ghidul Specific este disponibil pe site-ul instituției, la rubrica „Finanțări Europene - PNRR”. Proiectele ce urmează să fie finanțate sunt noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate, cu termen de finalizare a proiectelor, respectiv conectare la rețea - luna iunie 2024.

„Prezenta schemă bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică numai instalațiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară”, precizează reprezentanții ministerului.

Capacitatea instalată propusă pentru realizare prin proiect trebuie să fie mai mare de 0,2 MW pentru producția de energie electrică din surse eoliene și solare și investițiile să fie finalizate, respectiv instalate și conectate la SEN, inclusiv punerea în funcțiune, până cel târziu la finalul trimestrului II 2024.

Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere energie din surse eoliene și solare și nici proiectele care vizează extinderea unor unități de producție de energie electrică.

Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este, pentru energie eoliană, de maximum 1,3 milioane euro pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv) și de 650.000 euro pentru capacități instalate mai mari de 1 MW, iar pentru energie solară de 750.000 euro pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv) și 425.000 euro pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiții nu poate depăși 15 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

În total, pentru energie sunt alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență 1,62 miliarde euro.