Într-un document oficial, Ministerul finanțelor estimează că România va reuși să acceseze în anul 2023 doar 1,9 miliarde euro din granturile PNRR, scrie Curs de Guvernare.

Coaliția de guvernare ia în calcul numai 1,9 miliarde, pentru că probabil știe că va pierde următoarele plăți, condiționate de jaloane.

Ministerul finanțelor publice a publicat pe site documentul referitor la evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE la data de 31 martie 2023, document din care reiese că Palatul Victoria are mari probleme cu implementarea PNRR și cu atragerea fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, notează Curs de Guvernare.

Potrivit documentului Finanțelor, probleme sunt cu întreg programul Next Generation UE, estimările pe 2023 arătând astfel: 

  • zero euro pe programul Asistență de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (ReactEU)
  • zero euro din Fondul european pentru dezvoltare rurală (FEADR)
  • zero euro din Fondul pentru o tranziție justă (JTF)
  • 1,9 miliarde euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR)

Cererea a doua de plată – transmisă la Bruxeleles pe 16 decembrie 2022 și nici azi aprobată – are o valoare de 3,2 miliarde euro, iar estimarea oficială de 1,9 miliarde euro reprezintă o plată parțială a acestei cereri, ceea de ar însemna că Executivul de la Bruxelles va reține 1,3 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor jaloane aflate în gestiunea Ministerului energiei.

Cifra de 1,9 miliarde arată - potrivit Curs de Guvernare că Ministerul de finanțe nu se așteaptă ca Ministerul energiei să rezolve jaloanele restante în termen de 6 luni, perioada pe care o are la dispoziție un stat pentru a recupera întârzierea îndeplinirii unui jalon și a primi banii reținuți inițial.

De asemenea, Ministerul finanțelor nu se așteaptă ca Comisia Europeană să aprobe anul acesta o eventuală cerere de plată numărul 3, care conține un jalon aparent imposibil de atins în actuala conjunctură politică: reforma sistemului de pensii, în special a pensiilor speciale.