Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va publica abia săptămâna viitoare un document de discuție pe tema contribuției de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o achite companiile energetice.

„În ceea ce privește contribuția de 2%, ANRE va publica, în cursul săptămânii viitoare, pe site-ul propriu, un document de discuție în acest sens”, au transmis oficialii ANRE, întrebați cum se va aplica această contribuție și ce se va întâmpla cu suma colectată.

Guvernul a adoptat în 21 decembrie Ordonanța de Urgență 114/2018, care introduce mai multe măsuri fiscal-bugetare, preintre care și contribuția suplimentară de 2%. Actul normativ a fost publicat o săptămână mai târziu, dar nu precizează cum se va aplica efectiv aceasta.

Distribuitorii și furnizorii de energie electrică și de gaze naturale sunt direct interesați în a calcula impactul noilor măsuri fiscale aplicate posesorilor de licențe în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale adoptate de Guvern prin OUG la finalul anului trecut și, în acest sens, așteaptă să fie emise reglementările ANRE, care, conform actului normativ, urmează să fie 'aprobate prin ordin al președintelui autorității, cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză', a transmis Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„Nici evoluția pieței concurențiale nu poate fi previzionată fără să fie cunoscute intențiile de reglementare ale ANRE”, se arată într-un comunicat al federației.

ACUE a avertizat încă dinainte de adoptarea actului normativ că o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie ar putea duce la falimentul mai multor companii din domeniu și ar afecta considerabil programele de investiții în rețele.

În plus, și alte prevederi ale celebrei ordonanțe au creat confuzie în piața de energie, cum ar fi categoria de consumatori pentru care ANRE va reglementa prețurile. 

Până vin clarificările, unele companii au anunțat deja majorări de prețuri. WIEE România, una dintre cele două firme prin care Gazprom își vinde gazele pe piața locală, și-a notificat deja clienții din România ca, de la începutul acestui an, a majorat prețul de vânzare a gazelor naturale cu 2%, scrie Economica.net.

De asemenea, operatorul de telecomunicații DIGI a anunțat majorări de prețuri, deocamdată la serviciile de televiziune, telefonie și internet, reacționând astfel la „creșterea continuă a costurilor pe care le suportă”. OUG 114 a introdus o și o taxă de 3% pe cifra de afaceri a firmelor din domeniul comunicațiilor electronice, iar DIGI activează și pe piața de energie, unde nu a anunțat încă modificarea prețurilor.