Coloșii ruși părăsesc Cipru în masă din cauza noii situații: Se mută fie în Rusia (într-o regiune administrativă specială), fie în țări vecine prietenoase, cum ar fi Kazahstan, scrie publicația elenă To Vima.

Perioada actuală este marcată de o reconfigurare a hărții serviciilor financiare din Cipru. Potrivit ziarului cipriot Phileleftheros, plecarea masivă din Cipru a companiilor cu capital rusesc care și-au ales această insulă ca sediu este deja o realitate, iar lucrurile sunt în evoluție continuă.

Companiile cu o cifră semnificativă de afaceri se mută fie în Rusia (într-o regiune administrativă specială), fie în țări învecinate, cum ar fi Kazahstan.

În plus, un număr mare de companii cu un volum uriaș de activități în sectoarele lor au anunțat în ultimele luni că vor pleca în curând definitiv din Cipru, acțiune care este de așteptat să fie urmată și de alte entități de afaceri în viitorul apropiat.

TCS Group Holding decide luni cu privire la viitorul său. Este vorba despre compania-mamă a Tinkoff Bank. După invazia rusă în Ucraina, magnatul Oleg Tinkov a vândut pachetul majoritar de acțiuni la TCS miliardarului Vladimir Potanin. Compania, care este înregistrată în Cipru de 20 de ani, a confirmat în noiembrie anul trecut că ia în considerare serios plecarea sa, însă decizia finală va fi luată astăzi. Compania intenționează să se mute într-una dintre regiunile administrative speciale ale Rusiei (insulele Oktybarysky și Russky). TCS este un furnizor de servicii financiare digitale.

Acționarii Etalon Group, după cum a relatat agenția de presă rusă Interfax, au aprobat pe 15 decembrie anul trecut mutarea companiei în regiunea administrativă specială (SAR) de pe insula Oktyabrsky din regiunea Kaliningrad. Planul de relocare al companiei va fi implementat în următoarele nouă luni. Etalon este o companie imobiliară care operează în Sankt Petersburg și Moscova. Proprietățile Etalon se întind pe 6,6 milioane de metri pătrați.

Fix Price, companie la care e acționar proprietarul clubului de fotbal Pafos FC, Serghei Lomakin, a luat pe 9 noiembrie decizia de a-și transfera sediul legal din Cipru în Kazahstan. „Compania va fi acum înregistrată pe teritoriul Centrului Financiar Internațional Astana din Kazahstan”, se spune, printre altele, în comunicatul companiei.

Fix Price a fost fondată de Lomakin și Artem Kakhatrian. Este vorba despre un lanț de magazine cu discount, care deținea până de curând peste 5.000 de unități în Rusia și în țări din fosta Uniune Sovietică, precum Belarus, Kazahstan și Uzbekistan.

Potrivit cifrelor publicate, în 2022 a avut venituri de 4 miliarde de dolari.

Din Cipru pleacă și United Medical Group CY Plc. Potrivit unui comunicat dat publicității în septembrie anul trecut, „procesul de relocare va depinde de autoritățile de supraveghere din Republica Cipru”.

Interfax a relatat că se va muta în Rusia, în timp ce Moscow Times nu a exclus posibilitatea ca noul sediu al Grupului să fie Kazahstan. United Medical Group CY Plc este compania-mamă a EMC. Acesta din urmă administrează o rețea de clinici medicale private, incluzând șapte centre medicale multidimensionale, o maternitate și un centru de recuperare, precum și trei aziluri de bătrâni în Moscova.

Cel mai mare acționar al EMC este Igor Șilov (deține 56% din acțiunile companiei). Cifra de afaceri anuală a EMC la sfârșitul anului 2022 a fost de 326,3 milioane de euro, în creștere cu 12,4%. Cifra de afaceri ajustată a fost de 306,8 milioane de euro, o creștere de 6,3% față de 2021.

Încă trei companii semnificative au decis încă din vara trecută să părăsească Cipru.

Este vorba despre Transmashholding, cel mai mare producător de echipamente feroviare din Federația Rusă, Globaltrans, considerată una dintre cele mai mari companii private de administrare a căilor ferate (care operează în Rusia, țările baltice și Eurasia) și retailerul online Ozon.

Ozon a fost descris drept un „Amazon al Rusiei”. A fost fondată în 1998 ca o librărie online și până în 2019 a devenit unul dintre cele mai mari trei magazine online din țară. În 2020, Forbes a numit această entitate comercială drept a treia cea mai valoroasă companie rusă din sectorul internetului.

La sfârșitul verii, dezvoltatorul de software Noventiq Holdings, EuroMedCenter și MD Medical Group Investments (care administrează Grupul Mother and Child) au anunțat și ele planuri de plecare.

În martie 2023, firma de livrare de alimente Sbermarket a fost reînregistrată dintr-o entitate juridică cu sediul în Cipru într-o regiune administrativă specială (SAR) din regiunea Kaliningrad. 162 de miliarde de dolari - valoarea investițiilor directe rusești în Cipru Presa rusă a scris în ultimul timp despre retragerea în masă a companiilor din insulă, corelând acest fenomen cu atitudinea adoptată de Cipru.

Este caracteristic în acest sens titlul unui articol publicat de Moscow Times luna trecută: „Companiile ruse au părăsit Cipru în masă în timpul unei vizite a agenților FBI”.

În articolul respectiv, erau trecute în revistă entități de afaceri aparținând unor oligarhi ruși, iar acest fapt era pus pe seama situației predominante în Cipru și a noilor reașezări globale.

„De la începutul anului 2023, cel puțin 10 dintre cele mai mari companii ruse au decis să părăsească Cipru, care a fost multă vreme principala „bancă” a capitalului de risc rusesc, o țară în care, înainte de război, rezidenții ruși dețineau 162 de miliarde de dolari în investiții directe – o sumă de cinci ori mai mare decât Produsul Intern Brut (PIB) al țării”, se arată, printre altele, în articol.

„Autoritățile cipriote au demarat o investigație în primăvară cu privire la prezența Rusiei pe insulă, deschizând în total 29 de dosare în urma sancțiunilor impuse în aprilie de Statele Unite și Regatul Unit împotriva a 13 companii și persoane despre care s-a constatat că ascund active ale oligarhilor. Printre ei s-au numărat și Roman Abramovici și Alișer Usmanov”.

Articolul se încheie cu declarațiile din iunie 20123 ale președintelui cipriot Nikos Christodoulides: „{...}” Lupta împotriva eludării sancțiunilor este o oportunitate pentru Cipru de a-și consolida prestigiul ca centru de afaceri și financiar de încredere”.

Spre deosebire de predecesorul său, în mandatul căruia au înflorit operațiunile de atragere a miliardelor rusești și de a le ascunde, Christodoulides a declarat o politică de toleranță zero față de orice cetățean sau companie cipriotă care ajută la eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei”, se mai arată în articolul publicat de Moscow Times.

O persoană care activează de ani de zile în sectorul serviciilor financiare și pentru companii din Cipru, vorbind pentru ziarul cipriot Phileleftheros, a comentat că se estimează că vor exista costuri pentru sector. Totuși, el a spus că mulți furnizori de astfel de servicii au prevăzut situația și evoluțiile viitoare și au luat măsuri. „În astfel de cazuri, costul pentru ei va fi redus”, a comentat sursa respectivă.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA