Pentru a aplica noua varianță a impozitului pe venitul global, contribuabilii trebuie să obțină acceptul fiscului privind persoanele care pot fi incluse într-o gospodărie, scrie Profit.ro, citând un draft al unui act de modificare a Codului Fiscal.

UPDATE 20.04

Administrarea globală a impozitului pe venit pe gospodării este un concept în evaluare în prezent, urmând ca proiectul final de Cod Economic, act normativ ce va include și Codul Fiscal, să includă rezultatul tuturor analizelor și să fie lansat în dezbatere publică, a precizat miercuri Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

La rândul său, Guvernul a ținut să precizeze că își dorește ca modificarea sistemului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice să fie „bine fundamentată”, să aibă în spate studii de impact și să fie definitivată numai după consultarea specialiștilor.

„La nivelul Ministerului Finanțelor Publice sunt în desfășurare, în acest moment, consultări pe tema realizării unui nou Cod Economic, care va include o reformă a mecanismului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice”, a anunțat Executivul într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.

„Conceptul de la care au plecat aceste consultări presupune, pe de o parte, încurajarea unor politici publice (cum ar fi sănătatea sau educația), prin acordarea de deductibilități fiscale. Pe de altă parte, scopul acestei noi abordări este combaterea evaziunii fiscale, prin încurajarea contribuabililor să ceară bonuri sau facturi fiscale, pe care să le folosească apoi pentru obținerea deducerilor menționate mai sus”, se arată în această informare.

+++++++

ANAF este autoritatea statului care ar urma să decidă, într-un termen de 60 de zile, dacă o persoană sau un grup de persoane pot forma o gospodărie, în urma cererii depuse de aceștia, structură care va sta la baza noului tip de impozit pe venit, scrie Profit.ro.

Ar putea forma o gospodărie pentru a beneficia de o impozitare comună a veniturilor și de eventuale deduceri chiar și persoane care nu sunt înrudite și nu locuiesc la aceeași adresă, dacă acestea dețin un „patrimoniu comun”, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuție și obținut de Profit.ro din surse guvernamentale.

Începând de anul viitor, impozitul pe venit ar urma să fie aplicat în funcție de un venit anual global pe gospodărie, potrivit planurilor guvernului de modificare a legislației fiscale.

O gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină (RCA), abonament la sală de fitness și dans, bilete la cinema, medicamente sau susținerea unor entități nonprofit, notează Profit.ro.

Venitul anual global al unei gospodării va fi reprezentat de suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite. Nu vor fi luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodărie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acțiuni sau de moștenitorii acestora venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal veniturile a căror sursă nu a fost identificată, mai notează sursa citată.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș spune însă că acest impozit va fi dificil de administrat în condițiile în care statul nu reușește acum să controleze 300.000 de firme care angajează și rețin impozitul la sursă. „În momentul în care vom avea 7 milioane de contribuabili în loc de 300.000, are Ministerul Finanțelor, ANAF, are statul capacitatea să facă aceste controale, să urmărească? E o întrebare pe care am senzația că nu și-au pus-o cei care au redactat această propunere de modificare a codului fiscal. Și cât costă acest lucru?”, a spus Biriș, potrivit News.ro.

După ce a eliminat mai multe taxe și a votat pentru reducerea unor impozite începând din acest an, coaliția guvernamentală formată din PSD și ALDE pregătește introducerea unor alte impozite, arată draftul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Profit.ro. Astfel, sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație ar putea fi impozitate cu 3% dacă depășesc valoarea de 100.000 de euro, același impozit fiind pregătit să fie introdus și pentru veniturile realizate de către proprietarii imobilelor naționalizate, la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea și pe care le-au primit în schimbul acestor imobile.

Impozite cu reținere la sursă

Pe de altă parte, statul va rămâne fără o parte a veniturilor la buget pentru o perioadă, după eliminarea reținerii la sursă a unor impozite.

Astfel, potrivit proiectului de modificare a legislației fiscale, angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit

Angajații vor fi obligați să-și plătească impozitul în cursul anului următor, când vor depune declarații de venit global pe gospodărie, în care vor fi incluse și veniturile din dobânzi sau din jocuri de noroc, după ce va fi eliminată și obligația de a reține impozitul la sursă și pentru depozitele bancare și pentru organizatorii de jocuri de noroc.

Abandonarea reținerii la sursă va însemna că statul nu va mai încasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activități independente, investiții, câștiguri din jocuri de noroc, adică peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului, comentează Profit.ro.