Fitch Ratings a apreciat că propunerea Guvernului vizând o majorare a pensiilor cu 14% din septembrie ar reduce provocările la adresa consolidării finanțelor publice comparativ cu o creștere de 40% bugetată anterior.

Potrivit Agenției de evaluare financiară Fitch Ratings, atât majorarea pensiilor cât și stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de țară al României. Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativă a sustenabilității datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui eșec în a compensa sau a amâna majorarea pensiilor în actualul context de cheltuieli și/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu după șocul provocat de pandemie, relatează Agerpres.

"Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare care ar evita declanșarea acestui element sensibil pentru rating", avertizează Fitch.

Conform agenției de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar crește în mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar crește cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale. De asemenea, Fitch este de părere că flexibilitatea bugetară este limitată și ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei COVID-19, însă măsuri compensatorii, precum creșterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare și riscă să afecteze revenirea economiei.

Pe de altă parte, Fitch consideră că fondurile disponibile României în cadrul programului UE de revenire este posibil să fie consistente și ar trebui să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanțele publice.