Agenția de rating Fitch a reconfirmat calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, dar și perspectiva stabilă a ratingului.

Fitch spune că ratingul este susținut de nivelul moderat al datoriei publice, în timp ce valoarea PIB pe cap de locuitor și evoluția indicilor dezvoltării umane se situează la niveluri superioare față de alte țări din aceeași categorie de rating recomandată pentru investiții "BBB".

Pe de altă parte, deficitul bugetar și cel al contului curent, nivelul de îndatorare externă peste media statelor din aceeași categorie de investiții și politica fiscală prociclică sunt riscuri ce amenință stabilitatea macroeconomică, potrivit agenției de rating.

Fitch consideră că deficitul bugetar se va adânci, atât din cauză că veniturile par supraestimate, cât și pe fondul posibilei introduceri a unor noi cheltuieli suplimentare, precum o altă creștere a pensiilor din 2020, după cea preconizată în septembrie 2019.

În anii anteriori, guvernul a reușit să țină deficitul sub control, prin limitarea investițiilor, dar chiar și această strategie și-a atins limitele, spune Fitch.

„Reconfirmarea ratingului României de către agenția Fitch, similar deciziei Standard & Poor’s din luna martie a.c., reprezintă un pas important în demersul nostru de îmbunătățire a ratingului de țară. În perioada următoare ne vom concentra toate eforturile asupra consolidării predictibilității și stabilității macroeconomice. Succesul acestui demers se va reflecta direct în scăderea costului de finanțare, creșterea competitivității companiilor românești și în sporirea atractivității țării noastre ca destinație de investiții”, a spus ministrul Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.