China s-ar putea confrunta cu o criza bancara pana la jumatatea anului 2013, in urma volumului imens de credite acordate de banci si preturile imobiliare in crestere, fapt ce prezinta un risc sistemic de 60% pentru sistemul bancar chinez, avertizeaza agentia Fitch Ratings.

Bancile chineze au provocat cresteri record ale preturilor proprietatilor imobiliare, prin extinderea creditelor care au ajuns la 2,7 mii miliarde dolari (17.5 mii de miliarde de yuani) in 2009 si 2010,  in cadrul programului de stimulare, implementat de statul chinez in perioada crizei financiare mondiale, sustine agentia Fitck Ratings, citata de Bloomberg.

Directorul agentiei Fitch Ratings, Richard Fox sustine ca "aparitia unor gauri in bilanturile bancilor" va sparge bula imobiliara, iar autoritatile chineze ar urma se se confrunte cu un risc sistemic care ar ameninta cele mai mari banci ale tarii si ar putea duce la "decapitalizarea sistemului bancar".

Eforturile autoritatilor de reglementare a riscurilor pentru creditori au inclus teste de stres, pentru scaderea preturilor proprietatilor imobiliare. Riscul Chinei de a se confrunta cu o criza sistemica este extrem de ridicat, statul fiind inclus de catre Fitch Ratings in prima categorie de risc sporit.

Cand face referire la criza financiara sistemica, Agentia Fitch Ratings urmeaza o definitie a Fondul Monetar International. Astfel de crize au loc atunci cand cea mai mare parte sau chiar tot capitalul agregat al creditorilor este consumat, numarul de credite creste iar institutiile financiare intampina dificulati in a-si onora la timp contractele.

Sistemele bancare din pietele emergente sunt vulnerabile la stres sistemic, atunci cand cresterea creditului depaseste 15% pe o perioada de doi ani, iar preturile proprietatilor se maresc cu peste 5 procente, sustine agentia Fitch. In statul chinez, creditele au crescut cu o medie de 18,6 procente anual, fata de 2008 si 2009.

Premierul chinez, Wen Jiabao a promis ca va face din reglementarea acestui sector o prioritate, dupa ce a recunoscut ca preturile din sectorul imobiliar sunt "exorbitante".

China incearca sa evite o repetare a crizei sale bancare din trecut, cand guvernul a cheltuit mai mult de 650 miliarde dolari pentru a salva bancile. Preocuparea exprimata de Fitch contrasteaza insa, cu castigurile din profiturile bancilor si scaderile in raporturile creditelor neperformante, potrivit datelor publicate de Comisia de reglementare bancara din China.

Catalina Ciociltan