Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, la dezbaterea „Digitalizarea României, prioritate ZERO", organizată de DC News, că anul acesta se va lansa proiectul e-Facturare.

Premierul susține că proiectul va aduce creșteri de venituri la bugetul de stat. 

”Anul acesta se va lansa e-Facturare. Este cel mai mare proiect pe care îl introducem. Vorbim despre această factură electronică și veți vedea că acolo veniturile vor crește la buget. Țările care au introdus un astfel de sistem de facturare electronică au avut în medie două puncte procentuale creștere venituri. De aceea și în discuțiile cu Comisia Europeană, și în discuțiile cu investitorii, am spus foarte clar că nu sunt adeptul creșterii taxelor, mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pentru a aduce venituri la buget. Putem să facem să aducem venituri la buget prin această digitalizare”, a declarat Florin Cîțu.

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a vorbit și el despre digitalizarea ANAF și reforma ce urmează să fie făcută în Ministerul Finanțelor: „În momentul acesta, în Ministerul Finanțelor, se lucrează la inventarierea acestor proiecte în vederea includerii lor în Planul Național de Reziliență și Reformă, împreună cu reformele adiacente. Această analiză include inclusiv o privire asupra modului în care funcționează instrumentele pe care le avem acum, multe dintre ele trebuie adaptate, eficientizate. Da, e clar că procedurile de administrare fiscală trebuie simplificate, avem nevoie de noi servicii electronice și funcționalități, cum ar fi o comunicare online extinsă între contribuabili și ANAF, depunerile de cereri în format electronic, raportare etc.”

„Digitalizarea o să însemne și un grad mai mare de conformare voluntară și am văzut în  timpul pandemiei ce înseamnă să folosim instrumentele electronice. Această criză a însemnat o oportunitate. Ne aliniem la niște standarde europene.”, a mai declarat Nazare, la evenimentul DC News.

Ministrul digitalizării, Ciprian Teleman, a spus la același eveniment ,despre cartea electronică de identitate ,că ar putea fi gata până la jumătatea acestui an: „Știu că acești pași legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanță, sunt în curs de a fi legiferați în Parlament, așa că putem fi optimiști. În luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât și posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”.