Premierul promite că până la finalul lui octombrie va exista o formulă clară pentru calculul salariului minim.

„Salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței de astăzi pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

El spune că, și în acest domeniu, predictibilitatea este esențială. „Avem nevoie de o formulă predictibilă și transparentă, astfel încât oamenii să știe exact cu cât crește salariul minim în fiecare an. Predictibilitatea e cheia!”, a adăugat Cîțu.

În trecut, Florin Cîțu s-a declarat împotriva calculării salariului minim în funcție de coșul de consum, spunând că veniturile trebuie legate de productivitatea muncii.

Și ministrul muncii a precizat că este nevoie de o legare a creșterii salariului minim de indicatori economici.

„Există o concluzie generală la nivelul societății și anume că nivelul actual al salariului minim este insuficient și că este nevoie de o creștere a acestuia, însă această creștere să fie sustenabilă din partea mediului economic și, în același timp, să conducă la modul real la o creștere a nivelului de trai și a calității vieții. Așadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatori economici și cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susținerea creșterii nivelului de salarii”, a declarat Raluca Turcan, care a participat la reuniunea Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria, alături de premier.

Ministrul a adăugat că, la ora actuală, există două perspective legate de salariul minim, una prezentată de partea sindicală, iar cealaltă de patronate.

„Evident că și Ministerul Muncii are proiecțiile instituționale. Noi, până acum, am abordat, în ultimii 2 ani, această majorare a salariului minim plecând de la 3 indicatori cărora li s-a adăugat și un coeficient de corecție, iar acești indicatori, practic, arată, în momentul de față, situația economiei. Vorbim despre rata inflației, rata productivității și creșterea câștigului salarial mediu brut. Dincolo de aceștia, un coeficient de corecție pe creșterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerințelor pe care ni le-am asumat cu toții”, a mai spus Turcan.