Comisia Europeană a transmis statelor membre propunerea de modificare și prelungire a cadrului temporar, ceea ce înseamnă că toate măsurile luate în acest an și schemele de garanții pot fi prelungite și în 2021, a anunțat joi ministrul finanțelor.

„O veste foarte bună care vine de la Comisia Europeană. Aceasta a transmis statelor membre o nouă propunere de modificare și prelungire a cadrului temporar. Aceasta înseamnă că măsurile pe care le-am luat în acest an, IMM Invest, cele pentru companii mari, toate schemele de garanții, pot fi prelungite și în 2021”, a spus ministrul Florin Cîțu după ședința de guvern de joi.

Comisia Europeană a trimis luni statelor membre spre consultare un proiect de propunere de prelungire până la 30 iunie 2021 și ajustare a domeniului de aplicare a Cadrului temporar al ajutorului de stat. Acesta a fost adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de coronavirus și este valabil, deocamdată, până la 31 decembrie 2020. 

„Știm foarte bine că acest cadru temporar era până la 30 iunie 2021. Putem să mergem după această perioadă și se propune și introducerea unui instrument de sprijin pentru a compensa o parte din costurile fixe neacoperite ale întreprinderilor cu activitate comercială redusă din cauza focarului de COVID-19. În continuare, și în 2021, dacă o să fie nevoie, vom veni cu suplimentarea acestor programe, cu suplimentarea garanțiilor și extinderea perioadei în care pot fi derulate aceste programe”, a mai spus ministrul finanțelor.