Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere, la 4%, estimarea sa privind avansul economiei în 2019, dar valoarea este încă semnificativ sub ce a previzionat guvernul României.

Potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională, în paralel cu creșterea mai mare a economiei vor crește și rata inflației și deficitul de cont curent.

Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în acest an o creștere economică de 3,1%, urmată de un avans de 3% în 2020, în raportul publicat marți instituția financiară internațională și-a revizuit, în sus, ambele prognoze, la 4% în 2019 și la 3,5% în 2020, notează Agerpres.

„Mai multe țări din Europa Centrală și de Est înregistrează o creștere solidă, pe fondul cererii interne rezistente și a majorării salariilor”, arată experții FMI.

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în România în acest an, estimările instituției financiare internaționale au fost și ele revizuite în sus pentru 2019, până la o creștere medie anuală de 4,2%, față de un avans de 3,3% preconizat în primăvară, în timp ce în 2020 prețurile ar urma să crească cu 3,3%, față de o majorare de 3% cât estima în primăvară.

Și Banca Națională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 3,3% pentru 2020.

De asemenea, FMI a revizuit în sus și estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,5% din PIB, în condițiile în care în primăvară se aștepta ca soldul negativ al contului curent să ajungă la 5,2% din PIB. Pentru 2020, FMI prognozează în cazul României un deficit de cont curent de 5,2% din PIB, mai mult decât cel de 4,8% din PIB prognozat în primăvară.

Cele mai noi prognoze ale FMI sunt comparabile cu cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută și-a revizuit în creștere la 4,2% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,6 puncte procentuale mai mult față de prognoza din iunie 2019. 

În Proiecția principalilor indicatori macroeconomici, publicată în primăvară de CNP, creșterea economiei este estimată la 5,5% în 2019 și 5,7% în 2020. Pe baza acestora este construit bugetul de stat.