Prognozele FMI reflectă datele de la momentul realizării lor, iar rezultatele finale sunt influențate de decizii ulterioare, explică reprezentanții Fondului Monetar Internațional într-o declarație pentru Agerpres.

Premierul Mihai Tudose a declarat marți, după o întâlnire cu oficialii Fondului, că ultimele două previziuni ale FMI cu privire la economia României „le-au cam greșit”.

„Întâlnirea de ieri dintre premierul (Mihai Tudose - n.r.) și reprezentanții FMI din România a fost o vizită de curtoazie, în urma unei invitații venite de la biroul primului-ministru. Apreciem oportunitatea unei întâlniri cu primul-ministru și schimbul de opinii cu privire la evoluțiile economice recente și perspectivele pentru viitor. Ca întotdeauna, suntem disponibili să continuăm acest dialog cu autoritățile în legătură cu politici sănătoase care promovează o creștere economică sustenabilă”, au spus oficialii FMI pentru Agerpres.

 

„(Prognozele FMI) reflectă informațiile cu privire la datele și politicile anunțate până la momentul realizării prognozelor. Rezultatele finale sunt influențate de decizii privind politicile, decizii care deseori sunt adoptate la o dată ulterioară”.

 

Premierul Mihai Tudose a declarat marți că s-a întâlnit cu reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale pentru le arăta cifrele pentru previziunea de sfârșit de an, respectiv pentru a primi suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României.

„Am chemat la discuții FMI tot nu pentru a lua bani, cum deja am înțeles că se aude, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de Finanțe să facă o vizită la Ministerul Finanțelor să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârșit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greșit - România nu a funcționat așa cum a spus FMI, ci un pic mai bine, ca să nu mai apară și a treia greșeală care chiar ar putea fi interpretată, le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale României ca să se bazeze pe ele”, a declarat premierul.

El a precizat că nu a făcut reproșuri celor de la FMI, ci doar le-a" atras atenția".

 

„Totuși, sunt ditamai organismul și lumea se uită la ceea ce spune Fondul Monetar Internațional. De fapt ultimele două (previziuni - n.r.) nu prea le-au ieșit. Eu nu i-am acuzat de rea-voință, dar să fie un pic mai atenți”.

 

FMI, dar și alte organisme internaționale, au estimat creșterea economică din acest an mult mai jos decât prognoza Guvernului, luată în calcul și la elaborarea bugetului, de 5,2%. În primul semestru, economia românească a urcat cu 5,8% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, pe fondul unui avans puternic al consumului privat.