În cel mai recent raport „World Economic Outlook”, Fondul Monetar Internațional previzionează o evoluție mai bună a economiei românești decât cea estimată în primăvară.

Dacă în luna aprilie FMI estima că România va înregistra în 2020 o contracție de 5%, acum instituția financiară așteaptă o contracție de 4,8% pentru acest an, urmând de o revenire mai solidă în 2021.

Astfel, în noul raport WEO, FMI vede o creștere economică de 4,6% anul viitor, comparativ cu nivelul de 3,9% avansat în primăvară, notează Agerpres.

Noile estimări ale FMI sunt chiar mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o contracție de 5,7% în 2020. În schimb, pentru anul viitor Banca Mondială estimează că economia românească va înregistra o relansare de 4,9%.

Totodată, FMI și-a îmbunătățit și estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,3% din PIB, în condițiile în care în primăvară prognoza un deficit de cont curent de 5,5% din PIB. Anul următor, nivelul deficitului de cont curent se va reduce până la 4,5% din PIB.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste și în ceea ce privește evoluția ratei șomajului, care ar urma să crească de la 3,9% în 2019 până la 7,9% în 2020, semnificativ mai puțin față de nivelul de 10,1% estimat în aprilie. În schimb, previziunile pentru 2021, când rata șomajului ar urma să se reducă până la 6%, au rămas nemodificate.

La nivel global, FMI se așteaptă la o contracție de 4,4% în 2020, una mai puțin severă decât cea de 4,9% inclusă în raportul World Economic Outlook Update publicat în luna iunie. „Revizuirea reflectă evoluțiile peste așteptări din trimestrul al doilea, în principal în economiile avansate, unde activitatea a început să se îmbunătățească mai repede decât ne așteptam, după ce restricțiile au început să fie eliminate în mai și iunie precum și indiciile care arată o revenire solidă în trimestrul al treilea”, subliniază FMI.

Pentru 2021, FMI mizează pe o revenire a economiei mondiale care ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, ușor mai puțin față de avansul de 5,4% previzionat în iunie.

„Scenariul de bază pleacă de la ipoteza că păstrarea distanței sociale va continua și în 2021 dar va dispărea treptat în timp pe măsură ce se extinde acoperirea cu vaccinuri și se îmbunătățesc tratamentele”, susține FMI.

Pe de altă parte, instituția avertizează că riscurile la adresa scenariului de bază sunt „neobișnuit de mari”. Prognoza FMI se bazează pe factori de sănătate publică și economice care sunt în mod inerent dificil de prognozat. O primă sursă de incertitudine este legată de direcția pandemiei și a răspunsului în materie de sănătate publică, precum și a întreruperilor provocate activității economice interne, în special sectoarelor cu un contact fizic intens. O altă sursă de incertitudine are legătură cu amploarea efectelor globale provocate de cererea slabă, turismul redus și remitențele scăzute, susține FMI.